Un cetățean iordanian condamnat în România nu poate fi încarcerat din cauza unei erori a funcționarilor. Avocatul Poporului s-a autosesizat

Un cetățean iordanian condamnat în România nu poate fi încarcerat din cauza unei erori a funcționarilor. Avocatul Poporului s-a autosesizat

Un iordanian nu poate fi încarcerat în România, deși a fost condamnat definitiv, pentru că datele de identificare din mandatul de executare a pedepsei nu corespund cu cele din pașaport. Avocatul Poporului verifică în acest caz posibile încălcări drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.

Bărbatul se numește în pașaport Nail Abdelmajid A Alswiti și este născută în Amman, Iordania, dar în mandatul de executare a pedepsei el se numeşte Al Switi A.M.A.. Nail și este născut în Dura, Palestina. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în urma informațiilor apărute în presă despre acest caz.

„Având în vedere aceste inadvertenţe, Penitenciarul Rahova a refuzat primirea condamnatului, care a fost încarcerat la arestul Poliţiei Capitalei, apoi în Teleorman, arestul Secţiei 4 Poliţie Bucureşti, iar în prezent este încarcerat în arestul Secţiei 6 Poliţie Bucureşti. În vederea identificării unor posibile încălcări de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, Avocatul Poporului a dispus efectuarea unor verificări prin emiterea unor adrese către Tribunalul Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru a comunica datele de care dispun cu privire la situaţia domnului Nail Abdelmajid A Alswiti”, se arată într-un comunicat al instituției.

Bărbatul a fost condamnat la șapte luni și jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală, în dosarul Genică Boerică.

Potrivit Digi24, în ianuarie, polițiștii l-au ridicat pe iordanian de pe Aeroportul Otopeni şi l-au dus la Penitenciarul Rahova. ”A fost la Penitenciarul Rahova, unde nu a fost primit din cauza faptului ca datele lui de identitate din paşaport nu corespund cu datele din mandatul de condamnare. În momentul în care se aude că este un control sau ceva este mutat dintr-o secţie în alta. Dacă soţul meu păţeşte ceva nu pot trage pe nimeni la răspundere. Nu înţeleg ce se va întâmpla. Va rămâne şapte ani şi jumătate plimbat prin secţii să îşi execute pedeapsa?”, a spus soţia cetăţeanului.

Avocata acestuia susține că încarcerarea este ilegală pentru că mandatul a fost redactat greșit.

”Este aproape imposibil să modifici şi numele părinţilor şi cetăţenia şi locul naşterii. Vechea lege de punere în aplicare a executării pedepselor sancţiona cu nulitatea absolută un mandat neconform cu datele de identificare ale pârâtului”, a declarat Cristina Paisa, avocata iordanianului, potrivit Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`