Kosovo va depune o cerere de aderare la UE în zilele următoare. România nu îi recunoaște independența

Kosovo va depune o cerere de aderare la UE în zilele următoare. România nu îi recunoaște independența
Foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Kosovo intenționează să depună în mod oficial o cerere de aderare la UE în zilele următoare – o încercare de a arăta capitalelor europene că se gândește serios la reforme și la apropierea de bloc.

Kosovo ar putea depune cererea de aderare la UE

„Suntem gata să punem Kosovo pe noua traiectorie”, a declarat Besnik Bislimi, primul viceprim-ministru al Kosovo responsabil cu integrarea europeană, într-un interviu pentru POLITICO.

Cu toate acestea, procesul de aderare la UE este notoriu de amplu, necesitând ani de modificări de reglementare, precum și reforme economice și judiciare. Iar cazul Kosovo este deosebit de dificil pentru UE. Cinci membri ai UE — Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania — încă nu recunosc independența Kosovo.

Bislimi a spus că știe că va dura ceva timp până când Kosovo ar putea fi pregătit pentru aderare, dar a citat 2030 ca obiectiv inițial.

Aplicația țării vine într-un moment de răscruce pentru UE.

De ani de zile, extinderea a stagnat, multe țări exprimându-și oboseala după ce UE s-a retras în multe dintre țările din centrul și estul continentului. Dar războiul Rusiei în Ucraina a creat un nou impuls pentru a proteja influența geopolitică a Bruxelles-ului, capitalele UE fiind din ce în ce mai îngrijorate că își vor pierde vecinii în fața Moscovei.

În ultimele luni, UE s-a concentrat în mod special pe Balcanii de Vest, propunând regiunea spre un viitor mai integrat cu UE – și promițând să revigoreze aspirațiile de aderare semi-latente.

Un avantaj pentru Kosovo, a spus Bislimi, este populația sa tânără, care este „cea mai entuziastă pentru aderare”.

„După părerea mea, abundența spiritului antreprenorial pe care o vedeți în Kosovo ne-ar face, într-o oarecare măsură, aceste reforme economice mai ușoare”, a spus el.

Dar el a recunoscut și provocările considerabile, în special adoptarea standardelor UE privind statul de drept.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar cele două țări rămân într-un impas tensionat care ocazional izbucnește. UE a condus un dialog între cele două țări care a produs puține progrese în ultimii ani.

Dar viceprim-ministrul a spus că există o cale de urmat după ce Bruxelles-ul a prezentat recent o propunere actualizată.

„Sperăm să începem foarte curând acest proces important și intensiv de normalizare intermediară”, a spus Bislimi. „Vom numi acest lucru un tratat de bază – un tratat care ar putea aduce o soluție la majoritatea disputelor dintre Kosovo și Serbia, dar nu înseamnă neapărat normalizarea deplină”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație