Care este felul de mâncare care nu ne influențează kilogramele în perioada Crăciunului / Sfatul specialistului

Care este felul de mâncare care nu ne influențează kilogramele în perioada Crăciunului / Sfatul specialistului
Foto simbol: Pixabay

Sărbătorile de iarnă se apropie și odată cu ele parcă se nasc în noi tot mai multe pofte culinare, pe care este musai să ni le îndeplinim la masa de Crăciun. Nu puțini sunt cei care fac abuz în perioada următoare și ulterior ajung la spital, din cauza excesului de mâncare.

Unii resimt excesul și pe cântar, deoarece acumulează câteva kilograme importante în timpul sărbătorilor de iarnă.

Iată mai jos sfatul specialistului pentru mesele de Crăciun, precum și care este felul prietenos cu silueta și bogat în colagen.

Ce mâncăm la masa de Crăciun astfel încât să rămânem prietenoși cu silueta

Crăciunul vine la pachet cu emoția revederii cu cei dragi, alături de care ne așezăm la masă pentru a depăna amintiri și a face bilanțul unui alt an care a trecut. Luați de vraja reîntâlnirii, de multe ori uităm ce anume, dar mai ales cât mâncăm, așa că ajungem să facem exces.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce anume putem mânca în perioada Crăciunului, astfel încât să avem grijă de siluetă, dar să avem totodată și un meniu bogat în vitamine.

„Este un peraparat laborios. Se numește de boeuf, dar nouă românilor ne place să adaptăm lucrurile. O putem face și cu carne de pui și cu carne de curcan. eu am încercat și este deosebit de gustoasă cu carne de porc pentru că la carnea de vită nu este întotdeauna și gustoasă și fragedă, iar dacă nu o toci mărunțel, riscă să fie ațoasă, deci orice variantă de carne este admisă.

Până la maioneză, totul este dietetic și în regulă din punct de vedere nutritiv: avem cartoful fiert, avem rădăcinoase – morcov, păstârnac, unele persoane pun și țelină. Avem mazăre, murături – care sunt extrem de sănătoase pentru că dacă punem castraveții în saramură au și efect probiotic.

La maioneză se pot dezechilibra lucrurile: ea de fapt înseamnă foarte mult ulei. Uleiul are mai multă grăsime decât untul. În ulei avem 100% grăsime – 10 grame de grăsime ură la lingură – pe când în unt avem 80% grăsime și 15% apă.

Maioneza nu trebuie să fie din belșug pentru că, altfel, cuvântul salată chiar nu își are rostul. Salata de vinete, salata de icre și salata de boeuf sunt cele trei salate fabuloase, delicioase ale românilor, dar care, din punct de vedere nutritiv, nu au nicio legătură cu cuvântul salată.

La salata de boeuf avem limită de cantitate: mai mult de 2-3 lingur la porție nu ar trebui să fie prezente în farfurie”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, la europafm.ro.

Mihaela Bilic, despre piftie: „Elementul prietenos cu silueta de la masa de sărbători”

Medicul nutriționist a vorbit și despre piftie, cea pe care o consideră a fi principalul fel de mâncare prietenos cu silueta în preajma sărbătorilor.

„Piftia primește premiul I pentru conținut dietetic. Piftia este, de departe, elementul prietenos cu silueta de la masa de sărbători. Este vorba de fapt despre o carne fiartă în care zeama s-a coagulat prin existența gelatinei. Este bogată în colagen. Avem acolo oasele care au fiert – esențial este să avem oase puse la fiert. Nu se folosește carne de categoria I, ci mai degrabă picioare, urechi, șorici, tot felul de elemente de mâna a doua, dar care sunt extrem de gustoase și care au mult colagen și această piftie este de fapt un rasol care a fost pus la întărit.

Nu avem niciun fel de pericol pentru siluetă. […] Nu avem limită de cantitate la piftie dacă nu o mâncăm cu pâine. Piftia nu este periculoasă”, a adăugat aceasta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`