Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei conferințe că poziția oficială a României în cadrul Uniunii Europene este aceea de susținere a cotelor voluntare, nu obligatorii, în privința redistribuirii imigranților, iar România poate primi doar 1.785 de locuri și nu mai mult.
”Cred că este bine să relatez un pic evoluția discuțiilor pe această temă care au avut loc în Consiliul European. Având în vedere că un număr tot mai mare a venit spre Europa, mai ales spre UE, au avut loc mai multe discuții succesive în Consiliu. Prima, în marie, a fost un fel de discuție de explorare, Comisia încercând să afle punctul de vedere a fiecărui stat menbru. Atunci am prezentat pentru prima dată opinia României, pe care mi-am însușit-o: e nevoie de solidaritate, dar e mai bine ca fiecare să stabilească singur câți refugiați poate primi. Eu am optat pentru cote voluntare”, a început președintele Iohannis.
”S-a reluat discuția în aprilie la un Consiliul întrunit la solicitarea Italiei. Discuția a fost mai aprinsă, Am optat exact la fel. România este pentru cote voluntare. Trebuie să fim soliudari cu statele în care au venit mulți refugiați. Vrem să participăm la misiuni ale UE pentru a combate fenomenul migrației ilegale. În iunie, Comisia a prezentat un concept care a inclus si cotele obligatorii. nu am fost de acord, alte state au fost complet împotrivă. S-a ajuns la concluzia că nu pot fi impuse”, a continuat Iohannis.
Președintele a declarat în acest context că România poate primi doar 1785 de refugiați: ”Fiecare stat membru analizează câți refugiați poate primi, astfel încât Comisia să centralizeze și să facă noi propuneri. România a comunicat la începutul lunii iulie că poate primi 1785 de refugiați: 1705 refugiați care se află deja în perimetrul UE și 80 de refugiați care vor fi aduși din tabere trazitorii din afara UE. Între timp am văzut cu toții că presiunea publică a devenit foarte mare zeci de mii de refugiați au intrat în UE au apărut probleme de logistică, de principiu pentru că a fost încălcat spațiul Schengen, normele de la Dublin”.
Iohannis a dat românilor asigurări că țara nu se confruntă cu un val semnificativ de refugiați, cifrele nefiind prea diferite față de anul trecut: ”Discuția a devenit foartea aprinsă, am văzut tragedii, situatii greu de imaginat. Pe acest fond au apărut speculațiile. În România nu există niciun fel de presiune a unui val migraționist, nu avem un val semnificativ de refugiați. Am solicitat MAE numărul de anul trecut. Cifrele sunt cam aceleași. Fluctuațiile sunt foarte mici. În concluzie fenomenul e important pentru noi pt că suntem în UE, dar în România nu apare o presiune din această zonă”
”Putem trata tema cu solidaritate, calm, susținere față de state. Nu e cazul să reacționăm isteric cum nu e cazul să ne arătăm latura xenofobă, trebuie să fim solidari cu celelalte state din UE, dar trebuie păstrate cotele voluntare. Nu cred că introducerea cotelor oblogatorii e o soluție. Acest punct de vedere îl voi prezenta și în eedința CSAT de pe 17 septembrie. Acest punct de vedere îl voi prezenta aproape sigur și la Consiliul de la mijlocul lunii octombrie. Voi ține cont și de datele aduse de guvern la CSAT”, a mai declarat Președintele României.
”Am citit în ultimele zile date dintre cele mai contradictorii. Nu există încă niciun proiect care ne-a fost prezentat din partea Comisiei Europene. Toate sunt speculații jurnalistice. De aceea, în fiecare zi se aude altceva. Comisia nu a prezentat niciun concept. Discuțiile au fost orientative, dar ne aștepăm ca acest concept să fie făcut public curând, abia apoi vom putea decide. De aceea am temporizat ședința CSAT, pt a asculta punctul de cedere al Comisiei”, a mai afirmat Klaus Iohannis.