Putin amenință că riscul unui război nuclear e în creștere

Putin amenință că riscul unui război nuclear e în creștere
Foto: Sputnik / Alexey Maishev.

Vladimir Putin a spus că amenințarea unui război nuclear crește, dar a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și nu își va folosi armele nucleare pentru a iniția un atac, ci pentru a răspunde.

Vladimir Putin, noi amenințări privind armele nucleare

Președintele rus a insistat că țara sa va folosi doar arme de distrugere în masă ca răspuns la un atac, potrivit BBC.

Vorbind la reuniunea anuală a Consiliului pentru drepturile omului din Rusia, el a mai spus că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces de lungă durată”.

Oficialii occidentali cred că Putin a pariat inițial pe o victorie rapidă.

Capacitatea Rusiei de a folosi arme nucleare a fost supusă unui control sporit de când a invadat Ucraina în februarie.

„O astfel de amenințare crește, ar fi greșit să o ascundem”, a avertizat Putin în timp ce vorbea despre perspectiva unui război nuclear prin intermediul unei legături video de la Moscova.

Dar el a afirmat că Rusia „sub nicio formă” nu va folosi mai întâi armele și nu va amenința pe nimeni cu arsenalul său nuclear.

Putin s-a lăudat, de asemenea, că Rusia are cele mai moderne și mai avansate arme nucleare din lume și a contrastat strategia sa nucleară cu SUA – despre care el a spus că a mers mai departe decât Rusia prin localizarea armelor nucleare pe alte teritorii.

„Nu avem arme nucleare, inclusiv cele tactice, pe teritoriul altor țări, dar americanii au – în Turcia și într-o serie de alte țări europene”, a spus el.

Putin a insistat anterior că doctrina nucleară a Rusiei permitea doar utilizarea defensivă a armelor nucleare.

Ar putea Rusia să folosească arme nucleare tactice?

Părând să recunoască că planul său de a revendica victoria în câteva zile de la invadarea Ucrainei a eșuat, Putin a recunoscut că războiul ar putea fi un „proces de lungă durată”.

Cu toate acestea, el a spus că rezultatele au fost deja „semnificative” – de exemplu, noile teritorii pe care Rusia le-a revendicat ilegal după referendumuri false în patru regiuni ale Ucrainei.

El s-a lăudat că anexările au făcut din Marea Azov – care este mărginită de sud-estul Ucrainei și de sud-vestul Rusiei – o „mare interioară” a Rusiei, adăugând că aceasta este o aspirație a țarului rus Petru cel Mare. Președintele Putin s-a comparat înainte cu conducătorul din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Dar – în ciuda faptului că regiunile Herson, Zaporizhzhia, Luhansk și Donețk sunt noul teritoriu al Rusiei – Moscova nu controlează pe deplin niciuna dintre aceste zone.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`