Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Atitudinea Austriei e revoltătoare. Dacă va continua astfel, va fi o jignire la adresa poporului român. Problema nu e doar a României, ci a coeziunii europene (VIDEO)

Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Atitudinea Austriei e revoltătoare. Dacă va continua astfel, va fi o jignire la adresa poporului român. Problema nu e doar a României, ci a coeziunii europene (VIDEO)

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat marți, pentru B1 TV, că Austria nu are, de fapt, niciun motiv să se opună aderării României la Schengen, iar argumentul pe care l-a invocat public, cel privind frontierele noastre presupus nesecurizate care au permis trecerea migranților, nu stă în picioare.

Totul are legătură cu alegerile interne din Austria, dar acest scrutin nu ar trebui să cauzeze în exterior. Problema, de fapt, nu e doar a României, ci a coeziunii europene, a mai spus Bogdan.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, modereată de Robert Turcescu pe B1 TV.

Rareș Bogdan, despre opoziția Austriei față de aderarea României la Shengen

„Sigur că e stupefiantă, chiar revoltătoare atitudinea Austriei. Problemele interne ale unui stat, fie ele și legate de chestiuni electorale, nu trebuie să afecteze coeziunea europeană și interesele unui stat. Dacă Austria continuă cu aceeași poziție, e o jignire la adresa poporului român și României. Noi considerăm Austria ca o țară prietenă, dar (…) invocarea faptului că prin România ar fi ajuns 75.000 de refugiați din cei 112.000 care au ajuns în Austria e complet falsă”, a declarat Rareș Bogdan, pentru B1 TV.

Acesta a mai spus că România a acceptat să ajute Austria primind mai mulți refugiați, dar Viena nu i-a mai trimis.

„Presa de la Viena spune că motivele invocate de cancelar și ministrul de Interne țin strict de retorica electorală și sunt false și pun într-o situație complicată o țară parteneră, în care se află companii din Austria. (…)

Problema nu e doar a României, e o problemă a coeziunii europene, a UE”, a mai afirmat europarlamentarul PNL, puncând că oficialii români vor continua să discute și să negocieze cu partea austriacă până în ultimul moment.

Consiliul JAI din 8 – 9 decembrie ar urma să dea un vot în cazul aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen și e nevoie de unanimitate.

De ce se opune Austria intrării României în Schengen. Argumentul invocat oficial

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat, marți, că țara sa se opune aderării României la Schengen din cauza problemelor de la frontiere.

„Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a declarat Nehammer.

Anterior, el a dat exemplu pozitiv Croația și a criticat celelalte două țări: Croația și-a „îndeplinit toate obligaţiile, întrucât vedem de unde vin migranţii ilegali, iar România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`