Turcia condiționează întărirea NATO: aderarea Suediei și Finlandei, la dispoziția Ankarei

Turcia condiționează întărirea NATO: aderarea Suediei și Finlandei, la dispoziția Ankarei
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Finlanda trebuie să ridice embargoul asupra armelor impus Ankarei ca o condiție pentru a obține sprijinul Turciei pentru candidatura sa la aderarea la NATO, iar Suedia trebuie să facă „mai multe” în privința extrădării persoanelor suspectate de terorism de către Ankara, a declarat marți ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu, relatează Reuters.

Cele două state candidate au cerut să se alăture NATO în acest an, în urma invaziei Rusiei în Ucraina însă Turcia și-a folosit dreptul de veto pentru a refuza să aprobe cererea până când nu vor fi îndeplinite o serie de cerințe printre care adoptarea unei poziții mai dure împotriva militanților kurzi și eliminarea unui embargo asupra vânzărilor de arme.

NATO ia deciziile prin consens, ceea ce înseamnă că cele două națiuni nordice au nevoie de aprobarea tuturor celor 30 de state membre ale Alianței; doar Turcia se opune aderării lor, deși ratificarea este așteptată și din partea Ungariei, care a promis să supună chestiunea votului Parlamentului, la începutul anului viitor.

Suedia și Finlanda și-au depus oficial cererea de aderare la NATO în iunie, o decizie stimulată de războiul Rusiei în Ucraina.

Turcia condiționează structura NATO prin prisma problemelor interne

„Este important că ministrul finlandez al apărării vine în Turcia. Pentru că nu a existat încă o declarație din partea Finlandei că a ridicat embargoul asupra armelor împotriva noastră. Așteptăm o astfel de declarație din partea lor”, a declarat Çavuşoğlu , referindu-se la vizită omologului nordic.

La rândul său, ministrul turc al apărării, Hulusi Akkar, a reiterat conformitatea Turciei cu politica ușilor deschise a NATO, care prevede extinderea către țările care pot contribui la securitatea colectivă a Alianței dar nu a omis să adauge că Turcia pretinde ca interesele sale să fie susținute de NATO: „NATO este o organizație de securitate. Una dintre cele mai mari lupte ale sale este împotriva terorismului. Terorismul este o problemă serioasă pentru toate țările. Iar Turcia este o țară care luptă împotriva mai multor organizații teroriste. Acest lucru trebuie să fie vizibil și trebuie să crească gradul de conștientizare cu privire la ceea ce facem”, a menționat acesta.

Ankara susține că țările nordice oferă protecție unor refugiați pe care Turcia le consideră „teroriști”, referindu-se în special la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau ai grupării güleniste (FETÖ), acuzată de orchestrarea unei lovituri de stat eșuate în 2016.

Turcia șantajează Suedia să extrădeze opozanți ai regimului Erdogan

Turcia a declarat că extrădarea de către Stockholm a unui kurd, la sfârșitul săptămânii, a fost un „bun început” dar a avertizat că nu este sufiecient.

Mevlüt Çavuşoğlu a declarat marți că cetățeanul extrădat nu se numără printre cei pe care Ankara i-a cerut Stockholmului și că persoanele de pe listă trebuie în continuare extrădate iar bunurile lor confiscate.

La rândul lor, Stockholm și Helsinki neagă că ar adăposti militanții menționați și s-au angajat să coopereze cu Ankara pentru a răspunde pe deplin preocupărilor sale de securitate.

Un memorandum trilateral încheiat la summitul NATO de la Madrid între aceste țări, în iunie, stipulează că Finlanda și Suedia nu vor oferi sprijin filialei siriene a grupării teroriste PKK, YPG, și nici grupării teroriste güleniste (FETÖ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră