Kosovo a anunțat că până la sfârșitul anului va depune o cerere de aderare la UE / România, printre cele cinci state europene care nu recunosc independența provinciei

Kosovo a anunțat că până la sfârșitul anului va depune o cerere de aderare la UE / România, printre cele cinci state europene care nu recunosc independența provinciei
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președinta kosovară Vjosa Osmani a anunțat, marți, că Priștina va depune până la sfârșitul anului o cerere de aderare la Uniunea Europeană, context în care s-a angajat să participe la discuțiile cu Serbia, facilitate de Bruxelles, pentru rezolvarea divergențelor, transmite Reuters.

Kosovo a anunțat că va depune o cerere de aderare la UE

„Voi anunța astăzi în fața tuturor liderilor UE: Kosovo va trimite cererea de aderare la UE până la sfârșitul anului”, a declarat Vjosa Osmani, la sosirea Summitului UE – Balcanii de Vest de la Tirana, prima capitală din regiune care găzduiește un asemenea eveniment.

Cinci state balcanice – Albania, Bosnia-Herțegovina, Muntengru, Macedonia de Nord și Serbia – sunt în faze diferite ale procesului de aderare la UE. Cu toate acestea, Kosovo, care și-a declarat independența de Belgrad în 2008, încă nu a depus o cerere în acest sens.

În plus, cinci state UE încă nu recunosc indepedența Kosovo. Este vorba de România, Spania, Grecia, Slovacia și Cipru.

În 2013, Belgradul și Priștina s-au angajat să participe la un dialog facilitat de UE pentru rezolvarea disputelor, însă deocamdată au fost înregistrate prea puține progrese. Acordul cu Kosovo rămâne una dintre principalele pre-condiții pentru aderarea Serbiei la UE.

„Considerăm că dialogul care este condus de Uniunea Europeană și susținut pe deplin de Statele Unite ale Americii este singura cale de a ajunge la un acord final care să fie centrat pe recunoaștere reciprocă”, susține președinta kosovară.

Președintele sârb Aleksandar Vucic și-a exprimat la rândul său angajamentul față de un dialog cu Kosovo care să fie facilitat de UE.

„Însă în același timp trebuie să ne protejăm interesul conform constituției”, a explicat Vucic, în contextul în care constituția sârbă consideră Kosovo o parte integrantă a Serbiei.

Serbia a pierdut controlul asupra provinciei în 1999, după 11 săptămâni de bombardamente NATO menite să oprească uciderea și deportarea etnicilor albanezi vizați de contrainsurgența sârbă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`