Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia își mențin poziția comună de a refuza cotele de imigranți pe care vor să le impună Germania și Franța

Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia își mențin poziția comună de a refuza cotele de imigranți pe care vor să le impună Germania și Franța
Foto: eurojewcong.org

Premierii statelor Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Polonia) au convenit vineri să-și mențină poziția comună de respingere a propunerii de impunere a unor cote obligatorii de refugiați între statele Uniunii Europene, informează AFP, potrivit Agerpres.

”Am convenit că măsurile solidare trebuie să fie voluntare”, a declarat la o conferință de presă premierul ceh Bohuslav Sobotka, menționând că țara sa a decis să accepte voluntar 1.500 de
refugiați până în anul 2017 și nu va suplimenta acest număr.

O poziție similară a fost adoptată și de omologii săi din celelalte trei state ale Grupului de la Vișegrad.

”Introducerea unor mecanisme automate este inacceptabilă”, a declarat și premierul slovac Robert Fico.

Acesta a criticat faptul că refugiații sunt lăsați să intre fără niciun control în spațiul Schengen, în condițiile în care printre ei se pot număra și persoane care ar putea avea legături cu organizații teroriste.

La rândul său, șefa guvernului polonez, Ewa Kopacz, a subliniat că este nevoie de măsuri ”mult mai ample” pentru rezolvarea acesti probleme.

”Nu putem ca de fiecare dată când vin noi refugiați să ne așezăm la masă pentru a-i repartiza prin cote. Trebuie să luăm măsuri mult mai ample pentru a soluționa cauzele problemei”, a spus Ewa Kopacz, apreciind că ”statele membre trebuie să ia o decizie suverană asupra implicării lor, conform capacităților fiecăreia, în ajutorarea celor care au nevoie”.

Premierul ungar Viktor Orban a mulțumit Cehiei și Slovaciei pentru propunerea lor de a se crea un culoar prin care imigranții să ajungă în Germania, destinația vizată de majoritatea imigranților.

”Mulțumesc cehilor și slovacilor pentru acest culoar (…) Germania trebuie să le garanteze (refugiaților) o viză pentru ca să-i putem lăsa să plece”, a declarat Orban.

Propunerea impunerii de cote obligatorii de refugiați a fost înaintată din nou de cancelarul german Angela Merkel și de președintele francez Francois Hollande.

Din cauza opoziției mai multor state, inclusiv cele din cadrul Grupului de la Vișegrad, măsura nu a putut fi adoptată la Consiliul European din luna iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`