Cristian Păun, despre „taxa pe soare”: Statul român are foame de resurse. Unii din conducere au o problemă cu inițiativa privată – nu vor să avem mai multe opțiuni, ci să fim dependenți de stat (VIDEO)

Cristian Păun, despre „taxa pe soare”: Statul român are foame de resurse. Unii din conducere au o problemă cu inițiativa privată - nu vor să avem mai multe opțiuni, ci să fim dependenți de stat (VIDEO)
În imagine: profesorul de economie Cristian Păun. Sursă Foto: Captură Video B1 TV

Profesorul de economie Cristian Păun este convins că există o intenție la nivelul Guvernului PSD – PNL – UDMR de a taxa sectorul energiei verzi. Acesta a susținut că statul român are „foame de resurse” și unora dintre cei care ne conduc nici nu le place să ne vadă că avem inițiative private și încercăm să ne descurcăm pe cont propriu, fără a mai fi dependenți de stat.

Reacția sa vine în contextul în care USR a semnalat că Guvernul Ciucă a introdus, printr-o Ordonanță de Urgență, o taxă pentru cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice. PSD a intervenit în scandal și a criticat Ordonanța dată de propriu Guvern, dând vina pe Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei, și punctând o va modifica în Parlament.

Popescu, la rândul său, a spus că așa-numita „taxă pe soare” e un fake news și că Ordonanța nu prevede obligativitatea introducerii acestei taxe, ci doar posibilitatea și asta doar după 2026.

Pe de altă parte, Cristian Păun se întreabă retoric care a fost urgența de Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență și care mai e rostul acestui act dacă Popescu spune că taxa cel mai probabil nu va fi aplicată.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Guvernul PSD – PNL – UDMR clar are în vedere taxarea energiei verzi

„Ideea e că energia e un vehicul fiscal în toată UE. N-are sens să ne ascundem după deget. În toată Europa, tot ce înseamnă energie, de la combustibil, producție de energie electrică, gaz, toate aceste produse sunt încărcate de taxe, fie că e vorba de accize, TVA. Statul încasează foarte mulți bani din tot ce înseamnă sector energetic. Practic, în România accizele sunt furnizate 60% de gaze, energie și combustibil și 40% de tutun, deci nu avem alte sectoare. Energia e un vehicul fiscal important, statul se bazează pe ce încasează din energie.

Energia verde a fost tratată puțin aparte tocmai pentru că ne dorim energie verde. Aici regimul fiscal în toată Europa e mult mai favorabil.

Statul român, în foamea lui de resurse, ce sa gândit? Că nu poate scăpa netaxat acest sector, că apare o problemă. Și atunci a apărut această OUG.

Dacă dl ministru și cu alții din spațiul public consideră că nu se aplică și că e foarte greu de aplicat și greu de taxat conform OUG ce tocmai ce a fost aprobată, de ce au mai aprobat-o? Unde e urgența? Dacă tot am aprobat o lege care nu se aplică, la ce am mai aprobat-o? De ce mai încărcam sistemul legislativ din România cu o reglementare inutilă?

Doar de dragul de a o avea acolo? Cu sigruanță s-a avut ceva în vedere când ea a apărut la nivelul Guvernului pentru a fi adoptată și clar se are în vedere taxarea acestui sector. Nu e ceva de trecut cu vederea, cu siguranță!”, a afirmat profesorul de economie.

Cristian Păun susține că statul român ne vrea captivi și fără opțiuni

Acesta a mai dat o explicație pentru faptul că Guvernul Ciucă vrea să taxeze cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice.

„Statului român nu-i place inițiativa privată în general… mă rog, unora are conduc statul român… Mereu statul trebuie să fie singurul care-ți dă lumină, căldură. Când tu ai inițiativă și vrei să faci investiții să-ți mai câștigi independența față de el, statul spune „nu, nu trebuie să fii independent, nu trebuie să ai opțiuni, trebuie să fii legat de companiile de stat care produc energie”.

Noi nici nu am avut o strategie în domeniul energiei. (…) În ultimii zeci de ani sau, să zicem, zece ani chiar am pierdut capacități de producție. Ce strategice avem cu două reactoare pe care nu le-am terminat de 30 de ani?”, a mai afirmat Cristian Păun, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`