Am intrat în luna Crăciunului cu cel mai mare preț al cărnii de porc din decembrie 2015 încoace. Și restul alimentelor se vor scumpi, coșurile de cumpărături sunt tot mai sărace

Am intrat în luna Crăciunului cu cel mai mare preț al cărnii de porc din decembrie 2015 încoace. Și restul alimentelor se vor scumpi, coșurile de cumpărături sunt tot mai sărace
Carnea de porc se scupește Sărbători. Câți bani vor plăti românii pentru un singur kilogram, de Crăciun / Foto: Pixabay.com

Prețul carcasei de porc tip S, de 100 de kilograme, a ajuns la poarta fermei, în România, la o medie de 231,7 euro. Este cu 56,6% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, cu 6,6% peste nivelul de acum o lună și cu 3,2% peste săptămîna anterioară.

România are cea mai scumpă carne de porc din UE

Practic, anul acesta, înainte de Crăciun , avem cea mai scumpă carne de porc de când există statistici europene pe acest subiect, adică din 2015. În plus, este cea mai scumpă carne de porc din UE.

În săptămîna începând cu 21 noiembrie, statistica Europeană consemna pentru România un preț mediu al cărnii de porc la poarta fermei de 231, 78 euro carcasa de carne tip S de 100 de kilograme.

Este un preț neobișnuit pentru România unde cu greu s-a trecut de pragul de 130 de euro carcasa de 100 de kilograme.

Potrivit datelor Comisiei Europene, un astfel de prag a fost atins în săptămăna începând cu 29 august 2022, când prețul mediu la poarta fermei românești era de 231,47 euro 100 de kilograme de carcasa tip S, dar și în săptămâna începând cu 16 decembrie 2019, când prețul ajunsese la 230,8 euro 100 de kilograme.

Prețul cărnii de porc la poarta fermierilor din România a ajuns la un maxim istoric. Crescătorii nu mai au profit de un an și jumătate. Sursa Foto: Flickr.com

De altfel, în momentul de față, avem cea mai scumpă carne de porc din UE, după o creștere de 3,2% într-o săptămănă ( față de plus 0,6% la nivel european) și de 6,6% într-o lună ( față de minus 1,5% la nivel european). În nicio altă țară carcasa nu sare de 230 de euro.

Există însă prețuri similare în Finlanda (228,6 de euro), Malta ( 225,8 euro) sau Slovenia (223,9). La nivelul UE, media este de 202,1 în contextul în care în belgia prețul mediu este de 188,7, iar în Danemarca de 189,1 euro.

La carnea de porc ca și la alte mărfuri alimentare, România este influențată de trendul european și global.

Există însă și unele particularități, iar pe această piață cea mai semnificativă problemă este pesta porcină africană care evoluează încă din 2017. România este deficitară la carnea de porc, cumpărând din import mai bine de 75% din necesar.

În România, conform ultimelor date disponibile, s-au sacrificat 3,4 milioane de porci față de 2,2 milioane anul acesta, ceea ce înseamnă că producția a scăzut de la 311.000 de tone de carcasă la 193,8 mii de tone de carcasă.

Alimentele care se vor scumpi cel mai mult în decembrie. Cât va costa coşul de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă

Ne aşteaptă cele mai scumpe sărbători de iarnă de până acum, iar preţurile mari din ultima perioadă au schimbat comportamentul românilor în ceea ce priveşte mersul la cumpărături.

Pe parcursul întregului an am asistat la scumpiri la toate produsele de bază. Zahărul, de exemplu, s-a scumpit cu 62%, uleiul cu 41%.

La făină, de asemenea, vedem o scumpire de 35%, iar la cartofi preţul s-au mărit cu 31%.
Urmează lactatele şi pâinea, mai scumpe cu 27%, ouăle cu 25%, iar carnea de pui şi cea e porc cu 20, respectiv 15% mai scumpe.

Prețurile produselor alimentare se estimează că vor creşte şi mai mult de sărbători.
Cele mai mari costuri vor fi la carnea de porc, ulei și lactate.

Românii preferă să meargă în Ucraina pentru cumpărăturile necesare, deoarece majoritatea produselor sunt cu mult mai ieftine decât în România

Dacă acum un kilogram de carne de porc îl găsim în supermarketuri la preţul de 25 de lei – adică oricum deja foarte scump, în ultima lună a anului, acelaşi kilogram poate să treacă chiar şi de 30 de lei.

Uleiul, de asemenea, va ajunge la 18 lei, de la 14, cât este în prezent. La lapte vom vedea o creştere de circa 2 lei, o mărire de la 8 la 10 lei.

Acestea sunt, de altfel, şi cele mai căutate produse de români în perioada sărbătorilor.
Totodată, spun analiştii, coşul de cumpărături din decembrie va ajunge să fie cu 15% mai scump decât în noiembrie.

Astfel că dacă în luna noiembrie suma coşului cu produsele de bază era de circa 170 de lei, în decembrie acesta va ajunge şi la 200 de lei, adică cu 30 de lei mai mult.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)