Plaje mai mari în Eforie în 2023. Proiectul presupune ca acestea să aibă o lățime de 100-150 de metri

Plaje mai mari în Eforie în 2023. Proiectul presupune ca acestea să aibă o lățime de 100-150 de metri
Plaje mai mari în Eforie în 2023. Proiectul presupune ca acestea să aibă o lățime de 100-150 de metri. Foto: Gabriel Botezatu, DobrogeaLive.ro

La începutul lunii septembrie, plajele din Eforie Sud au început să fie lărgite grație unui proiect cu finanțare europeană menit să reducă eroziunea costieră. Turiștii care vor veni în anul 2023 în Eforie Sud, nu vor mai recunoaște acest loc.

Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, a fost evitată de turiști ani de-a rândul și din cauza plajelor foarte mici, aproape inexistente în anumite locuri. Valurile mării au ajuns aproape de zona de promenadă, lăsând doar câțiva metri pentru doritorii de stat la soare.

Se lucrează la lărgirea plajei

Acum, chiar dacă vremea s-a răcit și am intrat oficial în lunile de iarnă, se lucrează la lărgirea plajei din această stațiune. La final, ele vor avea o lățime cuprinsă între 100 și 150 de metri, având astfel posibilitatea de a primi cu mult mai mult turiști.

Antreprenorii au realizat mai întâi o serie de diguri, apoi au început procesul de înnisipare. Totul se face fără a deranja perioadele de sezon estival.

Lucrările la lotul 5 – Eforie – au început încă din 2020, cu faza de proiectare. Apoi, anul trecut, s-a lucrat la diguri, acestea fiind finalizate în mai 2022.

În lunile iulie și august nu s-a lucrat la lărgirea plajelor pentru a nu deranja turiștii. În luna septembrie au început cu înnisiparea porțiunii de nord, acolo unde nu era o zonă căutată de turiști. Din 15 septembrie, odată cu finalizarea sezonului estival, lucrările s-au extins către restul stațiunii.

Lucrările se defășoară pe o distanță de aproape șase kilometri

În 12 săptămâni totul va fi gata. De aceea, draga funcționează non-stop pompând nisip din larg. Peste 1,5 milioane de metri cubi de nisip vor fi extrase din largul Mării Negre și aduse, prin conducte, la mal.

„Zeci de ani, turiștii vor putea folosi aceste zone de plaja. Este o investiție pe termen lung și foarte lung. Viteza de execuție este foarte bună pentru că se lucrează cu utilaje de mare capacitate”, spune Tanczos Barna, ministrul Mediului, potrivit Adevărul.

Lucrările din Eforie se desfășoară pe o distanță de aproape şase kilometri, din zona portului Belona şi până la intrarea în localitatea Tuzla.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`