Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că își menține propunerea de suspendare a 7,5 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei, despre care spune că, deși a întreprins sau demarat o serie de reforme, a eșuat în a implementa adecvat aspecte centrale din cele 17 măsuri remediale convenite în baza mecanismului privind statul de drept.
„Comisia constată că, în ciuda măsurilor luate, există în continuare un risc pentru bugetul UE, având în vedere că măsurile remediale care încă trebuie îndeplinite sunt de natură structurală și orizontală.
Deși au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare o serie de reforme, Ungaria nu a reușit să implementeze în mod adecvat aspecte centrale ale celor 17 măsuri remediale covenite în cadrul mecanismului general de condiționalitate până la termenul-limită de 19 noiembrie, așa cum s-a angajat. Acestea se referă, în special, la eficacitatea Autorității de Integritate nou înființate și la procedura de control judiciar al deciziilor procurorilor”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Bruxelles-ul spune că a ajuns la concluzia că vor fi necesari mai mulți „pași esențiali pentru a elimina riscurile rămase la adresa bugetului UE în Ungaria”.
„Drept urmare, Comisia a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde euro”, se mai arată în același comunicat.
Potrivit Comisiei, Consiliul are timp până pe 19 decembrie pentru a da un vot pe această chestiune, fiind necesară o majoritate calificată pentru implementarea suspendării de fonduri.
„Comisia, după ce s-a asigurat că au fost incluse jaloane esențiale privind independența judiciară și protejarea bugetului UE, a mai decis astăzi să aprope Planul de Redresare și Reziliență al Ungariei, condiționat de implementarea deplină și eficientă a jaloanelor necesare.