Ce șanse au europenii să se bucure de zăpezi în acestă iarnă

Ce șanse au europenii să se bucure de zăpezi în acestă iarnă

Un factor meteorologic important la nivel mondial este ENSO, o regiune a Oceanului Pacific ecuatorial care se schimbă între fazele calde și reci.

De obicei, există o schimbare de fază la fiecare 1-3 ani, menționează Severe Weather Europe.

Faza rece se numește La Nina, iar faza caldă se numește El Nino iar în prezent ne aflăm într-o fază La Nina, intrând în al treilea și ultimul an, fiind probabil înlocuiți cu o fază caldă pentru 2023/2024.

El Niño este faza caldă a lui ENSO, iar La Niña cea rece – și ea este cea care ne dictează vremea în această perioadă când împlinește trei ani, înainte să-i facă loc lui Neutral, care-i va face loc mai repede lui El Nino.

Zăpezile vor veni cu modestie

Pentru Europa, sistemul de prognoze cel mai utilizat și apreciat este cel de la ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecast), institut de cercetare și serviciu operațional 24/7 al proiectului Copernicus-EU.

Mediile sezoniere arată căderi de zăpadă sub medie peste mai toată Europa, ceea ce indică o persistență a presiunilor ridicate eventualele zăpezi vor fi mai mici decât cele normale.

Ianuarie nu dă speranțe agricultorilor

Prognoza pentru majoritatea continentului indică zăpezi modeste la jumătatea iernii iar deficitul cel mai mare pare a afecta Europa nordică și Alpii.

Șansa unor zăpezi se va reduce și mai mult în februarie, conform datelor amintite.

Martie, mai rece

Martie poate aduce zăpezi potrivit unor estimări. Dar și atunci, prognoza spune că vom avea un sfârșit al sezonului rece sub cel obișnuit.

UKMO sistem de prognoze pe termen mai lung, dezvoltat de United Kingdom Met Office, arată o prognoză de zăpezi redusă pentru majoritatea continentului, cu excepția extremităților nordice.  Pentru decembrie și ianuarie indică zăpezi în nordul și vestul Europei, dar în februarie nu oferă mari speranțe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:39 - Nicu Sârghea, toboșarul formației Vunk, a murit la doar 48 de ani. Mesajul trupei
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații