Războiul din Ucraina crește riscul utilizării armelor de distrugere în masă, avertizează experții

Războiul din Ucraina crește riscul utilizării armelor de distrugere în masă, avertizează experții

Invazia Ucrainei de către ruși a crescut amenințarea cu utilizarea armelor de distrugere în masă, inclusiv a munițiilor chimice, potrivit șefei de supraveghere a armelor toxice din lume, transmite euronews.

Summitul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) s-a deschis luni la Haga cu un avertisment dur.

„[Războiul] a exacerbat tensiunile existente până la un punct în care unitatea comunității internaționale cu privire la provocările globale comune legate de securitatea și pacea internațională nu poate fi presupusă”, a declarat Fernando Arias, directorul general al OIAC.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de posibila utilizare a armelor chimice și biologice încă de la începutul conflictului din Ucraina în februarie anul trecut.

Moscova susține că Kievul a încercat să dezvolte un program de arme biologice împreună cu Statele Unite.

Dar niciunul nu a prezentat dovezi credibile ale acestor acuzații.

Eșecurile suferite de armata rusă pe câmpul de luptă au reaprins temerile cu privire la utilizarea de către Rusia a armelor de distrugere în masă.

Săptămâna trecută, Rusia a testat noua sa rachetă balistică intercontinentală nucleară la doar câteva zile după ce Kremlinul a insistat că folosirea armelor nucleare în Ucraina este exclusă.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) monitorizează îndeaproape situația din Ucraina, a declarat șeful acesteia, Fernando Arias, la reuniunea anuală a autorității de reglementare.

Organismele internaționale de dezarmare, precum OPCW, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, „au devenit acum locuri de confruntare și dezacord”, a deplâns Arias.

Amenințările și acuzațiile cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare, chimice și biologice au fost comercializate de la începutul războiului din Ucraina în februarie, dar fără nicio dovadă, acestea au fost desfășurate.

Arias a reamintit Rusiei și Ucrainei că se numără printre cele 193 de țări care „nu s-au angajat în mod solemn și voluntar niciodată în nicio circumstanță să nu folosească arme chimice”.

El a spus că OIAC „continuă să monitorizeze îndeaproape această situație gravă și rămâne în contact cu reprezentanțele permanente ale Federației Ruse și ale Ucrainei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`