Managerii anticipează o creștere „accentuată” a prețurilor în comerțul cu amănuntul. Scumpiri vor fi și în industria prelucrătoare și a construcţiilor, arată estimări ale acestora publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit estimărilor de luna aceasta din industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -1%). În schimb, pentru preţurile produselor industriale anticipează creştere (sold conjunctural +37%).
În construcții, pentru următoarele trei luni e anticipată o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%), dar o creștere a prețurilor (sold conjunctural +38%).
În ceea ce privește comerţul cu amănuntul, managerii preconizează tot pentru următoarele trei luni o creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%), a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%), dar și o creștere „accentuată” a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) ar putea înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%) şi se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor creşte (sold conjunctural +25%).
Institutul Naţional de Statistică precizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Acesta e calculat ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au ales varianta negativă.