Deutsche Bank din Germania a transmis un avertisment dur companiilor europene care se împrumută de la creditorii americani: Aceștia vă vor abandona când vremurile vor deveni dificile.
Avertismentul, expus într-un interviu cu Fabrizio Campelli, membru al consiliului de administrație al Deutsche Bank, este cea mai recentă escaladare a luptei cu băncile americane.
El vine într-un moment în care unitatea de corporate banking a celui mai mare creditor german vede o revenire în ultima parte a procesului de restructurare.
„O serie de corporații europene își dau deja seama de riscuri” – a spus Campelli și a adăugat că băncile americane „tind să flexibilizeze împrumuturile în sus și în jos în funcție de circumstanțe”.
Anul trecut, cinci dintre cele mai mari bănci americane – JPMorgan, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs și Citigroup – au acaparat împreună 35% din veniturile obținute din împrumuturile acordate de companiile germane, în creștere de la 18% cu zece ani înainte, arată datele Dealogic, citate de Reuters.
Directorul executiv al Deutsche Bank, Christian Sewing, a avertizat recent asupra „pericolului” dependenței europene de băncile străine, comparând amenințarea cu dependența regiunii de străini pentru energie.
Deutsche Bank a subliniat de mult timp necesitatea ca Europa să aibă bănci puternice pentru a concura cu concurenții americani și chinezi, dar ultima retorică semnalează un ton mai agresiv.
Campelli a cerut o „abordare concertată” din partea politicienilor și a autorităților de reglementare pentru a sprijini băncile europene.
JPMorgan, acum una dintre cele mai mari bănci din Germania, spune că este implicată în economia europeană.
Stefan Behr, șeful operațiunilor JPMorgan în Europa, a declarat pentru Reuters că nu a văzut nicio împotrivire la expansiunea băncii în Germania și a precizat că „multe dintre băncile germane lucrează cu noi la tranzacții, precum și faptul că suntem un partener bancar pentru ele”.
„Există concurență pentru fiecare afacere. Și când nu o câștigă, sunt sigur că nu sunt fericiți din această cauză, așa cum nici noi nu suntem fericiți dacă pierdem un mandat”, a spus Behr.
Șeful Citigroup în Germania, Stefan Hafke, a declarat pentru Reuters că baza de clienți din Germania este formată din „relații durabile, pe termen foarte lung”.
El a spus că își dorește bănci europene puternice în Germania și a respins ideea de a fi o simplă bancă americană. „Operăm pe picior de egalitate cu oricine altcineva”, a spus el.
Goldman, al cărui număr de angajați în Germania a crescut în ultimii ani, a refuzat să comenteze. Morgan Stanley nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Un purtător de cuvânt al Bank of America a declarat că Germania este extrem de importantă pentru strategia sa: „Nu ne gândim să ne retragem”.