Comisia Europeană și Consiliul ar trebui să reziste presiunilor Ungariei și continue adoptarea măsurilor de condiționalitate privind statul de drept propuse pentru suspendarea fondurilor de coeziune ale UE, anunță într-un comunicat Parlamentul European.
Într-o rezoluție adoptată joi – cu 416 voturi pentru, 124 împotrivă și 33 de abțineri – deputații europeni susțin că cele 17 măsuri de remediere negociate de Comisie și Ungaria „nu sunt suficiente pentru a aborda riscul sistemic existent pentru interesele financiare ale UE”, chiar dacă ar fi implementate în totalitate.
Deputații solicită statelor membre ale UE să adopte măsurile propuse în cadrul Regulamentului privind condiționalitatea pentru a proteja bugetul UE împotriva încălcărilor principiilor statului de drept în Ungaria și să le ridice numai după ce măsurile de remediere maghiare vor avea un efect durabil. „În cazul în care aceste măsuri vor fi anulate în viitor, Uniunea ar trebui să procedeze la o corecție financiară”, adaugă aceștia.
În ceea ce privește planul de redresare și reziliență al Ungariei, aceștia deplâng faptul că, din cauza acțiunilor guvernului, fondurile de redresare nu au ajuns încă la poporul maghiar. Potrivit PE, riscul utilizării abuzive a fondurilor UE în Ungaria persistă, iar Comisia nu ar trebui să aprobe Ungariei până când țara nu va respecta pe deplin toate recomandările din domeniul statului de drept și toate hotărârile relevante ale Curții UE și ale Curții pentru Drepturile Omului.
Deputații europeni solicită Comisiei și Consiliului să nu cedeze la presiunea pe care Ungaria o exercită asupra lor prin blocarea unor decizii cruciale ale UE, cum ar fi ajutorul macrofinanciar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și acordul privind rata minimă globală a impozitului pe profit.
Acest „abuz” al regulii privind votul în unanimitate nu ar trebui „să aibă niciun impact” asupra deciziilor privind planul de redresare ungar și aplicarea legislației privind condiționalitatea statului de drept, se arată în text.
Parlamentul subliniază că beneficiarii finali ai fondurilor UE nu ar trebui să fie privați de sprijin din cauza lipsei de cooperare a guvernului lor și solicită Comisiei să găsească modalități de distribuire a fondurilor UE prin intermediul guvernelor locale și al ONG-urilor.
În cele din urmă, deputații europeni se plâng că propunerea de declanșare a Regulamentului privind condiționalitatea împotriva Ungariei este așteptată de mult timp și nu merge suficient de departe – „după o lungă întârziere și cu un domeniu de aplicare prea limitat”. Parlamentul îndeamnă Comisia să ia măsuri și în ceea ce privește alte încălcări ale statului de drept, în special cele legate de independența sistemului judiciar.
La 18 septembrie 2022, Comisia a propus înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, invocând preocupări legate de corupție și achiziții publice, după ce a declanșat în aprilie mecanismul de condiționalitate privind statul de drept împotriva Ungariei.
În urma negocierilor cu Comisia, Ungaria a prezentat 17 măsuri de remediere, cum ar fi crearea unui grup operativ anticorupție și modificarea normelor sale privind achizițiile publice, pentru a răspunde preocupărilor.
Consiliul are termen până la 19 decembrie pentru a lua o decizie, cu majoritate calificată, pe baza unei propuneri a Comisiei.