Klaus Iohannis: Depozitele noastre de gaz sunt pline, dar trebuie să avem şi o marjă de siguranţă. Avem nevoie de ele și pentru aprovizionarea R. Moldova, în caz că apar probleme deosebit de grave acolo (VIDEO)

Klaus Iohannis: Depozitele noastre de gaz sunt pline, dar trebuie să avem şi o marjă de siguranţă. Avem nevoie de ele și pentru aprovizionarea R. Moldova, în caz că apar probleme deosebit de grave acolo (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis, în timpul unei conferințe de presă cu omologul lituanian Gitanas Nauseda. Sursă foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că depozitele de gaze ale României sunt pline, dar e nevoie să existe o marjă de siguranţă.

Aflat într-o vizită în Lituania, Iohannis a susținut că, în domeniul energiei, e nevoie de un plan în etape pe termen scurt, mediu și lung, iar România are un astfel de plan. Scopul este ca țara noastră să aibă energie nu doar pentru consumul propriu, ci și pentru a exporta.

Iohannis, despre planurile României în ce privește energia

„Suntem cu stocarea aproape de 100%, deci depozitele noastre de gaz sunt pline, dar noi vrem să avem şi o marjă de siguranţă. Prin urmare, sunt în negociere câteva contracte de import pe alte căi decât gazul rusesc. Avem nevoie de ele pentru consumul propriu, dar şi pentru aprovizionarea Republicii Moldova, în caz că apar probleme deosebit de grave acolo. Asta e pe termen scurt şi stăm bine”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o conferință comună cu omologul lituanian Gitanas Nauseda.

Cât despre măsurile pe termen mediu, acesta a amintit de întâlnirea cu Romgaz-OMV Petrom privind începerea exploatării gazului din Marea Neagră: „Am primit promisiuni că anul viitor se va lua decizia de investiţie şi destul de repede se va trece la realizarea instalaţiilor pentru a extrage gaz din Marea Neagră. E vorba de perimetrul numit Neptun Deep”.

Iohannis a mai precizat că România sprijină și dezvoltarea energiei regenerabile și că are planuri concrete privind investiţia în centrale nucleare.

„Pentru 2050 avem ambiţia să devenim neutri din punct de vedere al emisiilor, asta însemnând ca producţia asigurată de regenerabile şi de nuclear să înlocuiască celelalte facilităţi de producţie care vor fi retehnologizate. Deci e un plan foarte ambiţios, care merge pe mai multe decenii şi astfel românii pot fi asiguraţi că la noi lucrurile sunt nu doar sub control, ci sunt planificate şi pentru viitor”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că se au în vedere interconectările cu toţi vecinii noștri pentru a putea exporta, dar şi importa energie.

Lituania, prima țară care a renunțat complet la resursele energetice rusești

La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a amintit că țara sa a fost prima care a renunțat complet la resursele energetice rusești: „Pentru noi a fost foarte important mai ales din raţiuni politice, că de 30 de ani ne-am confruntat dacă nu cu şantaj energetic din partea Rusiei, cel puţin cu o puternică dorinţă de manipulare, lucru care nu îi mai e la îndemână acum”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`