Lege votată de coaliție: Sindicatele primesc noi puteri – Pot avea afaceri și implicare politică

Lege votată de coaliție: Sindicatele primesc noi puteri - Pot avea afaceri și implicare politică
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaților a votat o nouă lege a dialogului social, prin care sindicatele capătă noi puteri. Legea reprezintă un jalon din PNRR, cu termen de îndeplinire finele acestui an. Inițiativa aparține PSD, iar PNL-iștii, care până acum s-au opus celor mai multe dintre prevederi, au cedat după negocieri și au votat și ei ”pentru”. Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, informează G4Media.

Critici privind noua lege a dialogului social

În ciuda aparențelor, specialiștii susțin că noua lege nu va încuraja dialogul social, ba chiar va acutiza conflictele dintre angajați și angajatori, existând riscul unor blocaje semnificative în economie.

„Avem mari rezerve că această lege va încuraja mai mult dialog social real așa cum la nivel declarativ susținem cu toții că ne dorim. Deși în aparență dezvoltă mecanisme pentru mai mult dialog cu sindicatele, deschide destul de larg ușa mai multor conflicte colective din motive cu relevanță redusă, greve de solidaritate sau greve naționale împotriva politicilor statului. În loc să creăm un cadru bazat pe încredere și construcție riscăm să ajungem într-un peisaj marcat de conflict și în care cele două părți, angajații și angajatorii, nu își înțeleg reciproc nevoile sau limitările cu riscul unor blocaje semnificative în economie. Nu se poate relansa dialogul social bipartit la toate nivelurile punând conflictul pe primul loc și reducând responsabilitatea celor care l-au inițiat. Vom plăti cu toții costurile unor greve care nu au nicio legătură cu companiile afectate”, a explicat Radu Burnete, directorului executiv al organizației patronale Concordia, potrivit unui comunicat.

Principalele prevederi ale noii legi ce vizează sindicatele:

– Sindicate pot desfășura activități cu caracter politic ( a fost eliminată interdicția din vechea legislație)
– Sindicatele mai primesc o ocazie de a desfășura activități aducătoare de profituri: organizarea de cursuri de pregătire şi calificare profesională, precum și de consultanță.
– Sindicatele au dreptul de a folosi în scopuri comerciale bunurile primite de la autorități cu titlu gratuit
– Scade numărul de angajați necesar pentru crearea unui sindicat de la 15 la 10
– În lipsa unui sindicat reprezentativ, a scăzut semnificativ pragul (de la jumătate plus unul din numărul angajaților la un sfert) necesar pentru a declara grevă
– Apare greva politicii sociale și economice a Guvernului. Ea trebuie notificată guvernului cu zece zile înainte de declanșare, iar guvernul e obligat să posteze pe siteul său anunțul privind această mișcare

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)