Este impresionant: Ce a promis regele Charles în primul său discurs oficial

Este impresionant: Ce a promis regele Charles în primul său discurs oficial
Foto: Hepta/Alpha Press / Alpha Press.

Regele Charles a ținut un banchet oficial pentru un lider străin la Palatul Buckingham pentru prima dată ca monarh. Pentru regina Camilla, acesta a fost și un debut în calitate de gazdă.

Premiera pentru cuplul regal

Majestatea Sa a găzduit un eveniment deosebit și anume vizita de stat a președintelui sud-african Cyril Ramaphosa. În discursul său, regele a arătat sensibilitate față de agenda actuală, ridicând un subiect dificil, dar important pentru Marea Britanie. Noul monarh își permite declarații mai radicale decât regretata sa mamă.

Susținând un discurs în onoarea unui lider străin, Charles a profitat de ocazie pentru a arăta că monarhia se va ocupa de moștenirea colonialismului. Vorbind cu președintele Cyril Ramaphosa, regele britanic a spus că unele aspecte ale relației dintre Africa de Sud și Marea Britanie „au provocat tristețe profundă”. Majestatea Sa a cerut, de asemenea, o viitoare cooperare între cele două țări. Suveranul a continuat să facă presiuni pentru păstrarea unității Commonwealth-ului, întrucât unele state membre au fost forțate să abandoneze în întregime monarhia.

Monarhul a menționat marea dragoste a regretatei sale mame pentru Africa de Sud. Reamintindu-și vizitele anterioare ale liderilor din Africa de Sud, el a spus că vizita de stat a președintelui Ramaphosa a fost „deosebit de emoționantă și memorabilă”, având în vedere că tocmai în Cape Town, în 1947, viitoarea regină a jurat că va servi Commonwealth-ul. Ea a urcat pe tronul britanic cinci ani mai târziu. În timpul domniei sale, Regina Elisabeta i-a găzduit pe președinții Nelson Mandela, Thabo Mbeki și Jacob Zuma în vizite de stat în Regatul Unit.

Carl și-a exprimat și „urările întârziate, dar cele mai sincere” cu ocazia zilei de naștere a președintelui, care a fost săptămâna trecută. În același timp, bunăvoința noului conducător britanic nu pare a fi ceva exagerat sau care să se certe cu fostele sale convingeri. În calitate de Prinț de Wales anul trecut, Charles a denunțat „atrocitatea îngrozitoare a sclaviei care ne-a pătat pentru totdeauna istoria” într-un discurs în Barbados. Națiunea insulară din Caraibe a tăiat legăturile cu familia regală pentru a deveni o republică.

Regele Charles, discurs inedit în fața liderului african

La începutul acestui an, Charles le-a mai spus liderilor din Commonwealth: „Nu pot descrie adâncimea tristeții mele personale din cauza suferinței atâtor oameni, deoarece continui să-mi aprofundez propria înțelegere a impactului durabil al sclaviei”. Vorbind la un banchet de stat la Palatul Buckingham, Carl i-a asigurat pe cei prezenți că ar dori ca Marea Britanie să recunoască „greșelile care ne-au modelat trecutul”.

„Așa cum le-am spus liderilor Commonwealth la începutul acestui an, trebuie să ne confruntăm cu greșelile care ne-au modelat trecutul dacă vrem să dezlănțuim puterea viitorului nostru comun.”

Monarhul a continuat: „Africa de Sud, ca și Commonwealth, a făcut întotdeauna parte din viața mea. Mama a avut o mare plăcere să îi găzduiască pe președinții Mandela, Mbeki și Zuma în vizite de stat în Regatul Unit, am participat la toate. Cu fiecare dintre aceste ocazii, ea și-a exprimat admirația pentru țara dumneavoastră și pentru oamenii ei, strălucirea, frumusețea naturală și diversitatea acesteia”.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`