Producțiile de legume și fructe din acest an vor fi mai mici cu peste 20% din cauza secetei prelungite, iar din toamnă prețurile s-ar putea majora semnificativ la aceste produse, apreciază Aurel Tănase, directorul executiv al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România.
„Reducerea producției de legume și fructe va fi de peste 20% în acest an din cauza secetei și se va manifesta cel puțin la culturile care au prins înfloritul în perioada de maximă temperatură. La ora actuală, piața este suficient de bine aprovizionată din producția internă, este diversă și nu sunt probleme. Luna august a fost traversată cu bine, pentru că populația a fost în vacanță, iar consumul a fost mai mic, însă, în ultima vreme, se simte un interes pentru produsele care fac obiectul conservării pentru iarnă”, a declarat, directorul executiv al Prodcom, citat de Agerpres.
Deja se fac simțite în piețe unele majorări, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, mai ales la ceapă și cartofi, susține Tănase.
„Se simte deja o creștere de preț, mai ales la ceapă și la cartofi, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De exemplu, ceapa se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 2 — 2,2 lei/kg. Același efect va fi și la cartofi, pentru că producțiile vor fi anul acesta mai mici cu cel puțin 30-40%, în condițiile în care tuberculii nu au crescut. Acum, cartoful în piețe se vinde cu 1,5 lei pe kilogram, chiar a sărit la 2 lei, în timp ce anul trecut prețul din fermă era de 0,5 — 0,6 lei pe kilogram, iar în piețe ajungea până la un leu pe kilogram”, a explicat Tănase.
Șeful Prodcom a precizat că a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii un ajutor financiar pentru producătorii de legume și fructe care au înregistrat pagube din cauza secetei, însă momentan, se lucrează la centralizarea suprafețelor afectate.
Suprafața cultivată cu legume în acest an, aflată în evidența asociației, este de 243.000 de hectare, din care 100.000 de hectare cu cartofi. Circa 65% din total reprezintă suprafețele care fac obiectul autoconsumului, diferența fiind cea care intră pe partea comercială a micului producător sau în piețe, supermarketuri și ca materie primă pentru procesare.
Legumele din solarii au un preț de cost de 0,9—1 leu pe kilogram, dar producătorii au fost nevoiți să vândă în pierdere, cu doar 0,6 — 0,8 lei/kg, iar acest lucru i-a descurajat, a mai adăugat Aurel Tănase.