New York Times susține că sunt reale imaginile filmate în satul ucrainean Makiivka, în regiunea Lugansk, în care un soldat rus îmbrăcat în negru deschide focul, după care cel puțin 11 soldați ruși sunt uciși. Potrivit jurnaliștilor americani, filmările sugerează că e posibil ca prizonierii ruși să fi fost împușcați de la mică distanță.
Clipurile au stârnit indignare publică, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc. ONU a transmis că situația ar trebui investigată. Kievul a anunțat că va face propria anchetă.
Terrible footage, presumably from Makiivka. Russian prisoners of war with raised hands leave the house one by one and lie down on the ground. Last soldier decided not to give up and went out with a machine gun at the Ukrainian military. Shots are heard and the footage is cut off. pic.twitter.com/FKdNbsP0kR
— ARPIT PATEL (@ARPITPA51174364) November 18, 2022
În imaginile respective se văd patru soldați ucraineni în curtea unei case. Unul dintre ei țintește spre hambar, de unde ies soldați ruși neînarmați, care se așază cu fața în jos. La un moment dat apare un soldat rus îmbrăcat în negru, care trage asupra ucrainenilor. Aceștia din urmă au ripostat și militarul în negru probabil a fost ucis pe loc.
Consilierul medical Dr. Rohini Haar de la Physicians for Human Rights crede că majoritatea militarilor ruși capturați au fost împușcați în cap în timp ce stăteau întinși pe sol, neînarmați.
Iva Vukusic, expert în urmărirea penală a crimelor de război la Universitatea din Utrecht, în schimb, spune că e greu de tras concluzii doar pe baza imaginilor la dispoziție. Dacă militarii ruși au fost împușcați în timpul unui schimb de focuri, asta nu e neapărat o crimă, susține ea. Iar dacă soldatul rus îmbrăcat în negru a simulat capitularea ca să-i păcălească pe ucraineni, atunci și asta poate fi catalogată drept crimă de război și urmărită penal în conformitate cu Convențiile de la Geneva.
La Moscova clipul a stârnit revolta oficialilor. Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a cerut răzbunare.
„Doar pedeapsa cu moartea este o pedeapsă pură din motive ușor de înțeles, conform principiului „viață pentru viață” cunoscut încă din vremea Vechiului Testament. Chiar dacă va dura ani întregi pentru a-i găsi”, a scris Medvedev, pe canalul său de Telegram.
O anchetă a biroului ONU pentru drepturile omului arată că atât rușii, cât și ucrainenii au torturat prizonieri de război în cele nouă luni de conflict declanșat de Moscova.