600 de oficiali ruși expulzați din Europa în 2022, spune șeful contrainformațiilor britanice. Ken McCallum (MI5): Capacitatea Rusiei de a spiona pe continent a primit o lovitură strategică semnificativă

600 de oficiali ruși expulzați din Europa în 2022, spune șeful contrainformațiilor britanice. Ken McCallum (MI5): Capacitatea Rusiei de a spiona pe continent a primit o lovitură strategică semnificativă
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dominic Lipinski

Capacitatea Rusiei de a spiona în Europa a primit „cea mai semnificativă lovitură strategică” din istoria recentă după expulzarea coordonată a diplomaților de la începutul invaziei în Ucraina, cu 100 de solicitări de viză refuzate numai în Regatul Unit în ultimii ani, susține șeful serviciului britanic de contrainformații și securitate internă, MI5, transmite CNN.

Ken McCallum (MI5): 600 de oficiali ruși au fost expulzați din Europa în 2022

Într-un discurs anual în care a reliefat amenințările cu care se confruntă Regatul Unit, Ken McCallum, directorul general al MI5, a precizat că în acest an au fost expulzați din Europa 600 de oficiali ruși, iar pe 400 dintre aceștia agenția sa i-a considerat a fi spioni.

„Am continuat să lucrăm intens pentru a face Regatul Unit cel mai greu mediu de operare posibil pentru acțiunile rusești clandestine. În cazul Regatului Unit, de la îndepărtarea a 23 de spioni ruși care se dădeau diplomați, am refuzat din motive de securitate națională peste 100 de cereri de viză diplomatică (…). Regatul Unit trebuie să fie pregătit pentru agresiunea rusă în anii care urmează”, a declarat oficialul britanic.

Într-o serie de comentarii făcute după discurs, Ken McCallum a menționat că datele despre agenții ruși au fost împărtășite între aliații europeni „astfel încât să nu le fie ușor rușilor să transfere” un spion „expulzat din țara A în țara D”.

Șeful MI5 și-a exprimat speranța că „un volum foarte mare de talent rusesc de informații instruit și experimentat, dacă pot folosi acest termen, va fi mult mai puțin util”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`