Criza mobilității în privind infrastructura rutieră din România în contextul riscurilor de securitate de la granița NATO îndreaptă privirile la cazurile de corupție din acest domeniu.
Astfel, procurorii DNA Timișoara l-au ridicat la finele lunii trecute pe directorul din cadrul CNAIR, Dascălu Florea, după un flagrant în care l-au prins luând mită de la un denunțător; recent, funcționarul respectiv a fost deferit justiției.
Acuzat de fapte de corupție, acest a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la cererea anchetatorilor, de către Tribunalul Timiș. Curtea de Apel Timișoara a validat, definitiv, mandatul emis de primul judecător de drepturi și libertăți, relatează știripesurse.ro.
Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a lui Florea Dascălu, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), asupra căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită;
– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).
Potrivit datelor din dosar, denunțătorul ar fi relatat cum – în calitatea sa de asociat unic și de administrator al unei firme ce are ca și obiect de activitate deszăpezirea și întreținerea pe timp de vară a drumurilor naționale și a autostrăzilor, în perioada 2018 – 2021 – ar fi oferit, în mod repetat, mai multe sume de bani directorului CNAIR din zonă.
Potrivit sursei citate, convenția ar fi fost ca Dascălu Florea să-l susțină pe afacerist în activitatea desfășurată de către firma sa în perioada amintită.
„El a arătat că i-a dat inculpatului suma de 5.000 euro, disimulată într-o agendă, care a fost preluată de o femeie indicată de către făptuitor, pe un hol din sediul CNAIR, vis-a-vis de Gara de Nord din București.
De asemenea, denunțătorul a mai precizat că i-a dat inculpatului DASCĂLU FLOREA, în două rânduri, suma de 10.000 lei și un bax de vin, în fața blocului unde acesta locuia în București”, se arată în dosarul de pe masa magistraților de la Tribunalul Timiș.
Procurorii DNA au reușit să obțină probe de netăgăduit asupra modului cum directorul CNAIR cerea mită constând în partide de vânătoare și alte bunuri:
„Dascălu Florea: Vezi că am dat drumu la cererea aia a ta
Interlocutor: Da?
Dascălu Florea: Da
Interlocutor: Adică e aprobat
Dascălu Florea: Normal că e aprobat, dar urmează o procedură
Interlocutor: Am înțeles. Mulțumesc mult. Să trăiți. Ce să vă zic?
Dascălu Florea: Ce să zici? Să vii să ne vedem, să mai vorbim, să mai…
Interlocutor: Când doriți. Vă aștept cu drag pe aicea dacă vreți să veniți pe la
mine
Dascălu Florea: Păi ți-am spus că vin, dar la o vânătoare, altfel nu vin…
Interlocutor: Păi facem și o vânătoare, ce… se găsesc soluții, păi da…”, se arată în dosarul transmis instanței de judecată de anchetatorii DNA.
La nici o zi distanță cei doi vorbesc din nou iar directorul din CNAIR își nuanțează și mai clar cererea privind „datoriile„ celui „ajutat:
„Dascălu Florea: S-o suni pă..Gabriela, directoarea adjunctă la DRDP Constanța..
Interlocutor: Da..
Dascălu Florea: Care ne-a ajuns cererea ta la el. La ea.
Interlocutor: Da?
Dascălu Florea: Sun-o acuma că i-am spus să se ocupe cu prioritate dă tine
Interlocutor: Gata boss. Mulțumesc frumos
Dascălu Florea: Hai
Interlocutor: Dator pă viață. Să trăiți
Dascălu Florea: Ești dator cu o vânătoare
Interlocutor: Cu dă toate. Nu mai contează
Dascălu Florea: Da. Sun-o acuma. Hai. Te pup”
Denunțătorul le-a mai declarat anchetatorilor DNA Timișoara că pasiunea directorului Dascălu pentru vânătoare a fost mijlocul prin care îi solicita „bunăvoința”; astfel, ar fi organizat de trei ori partide de vânătoare, în județul Arad, cu scopul de a-și menține relația profitabilă cu acesta, potrivit sursei citate.
Cheltuielile legate de acele partide de vânătoare – cazarea, masa, plata partidelor de vânătoare, plus trofeele dobândite de director – au fost suportate de către denunțător care a păstrat facturile pentru susținerea afirmațiilor.
„În unul din cazuri denunțătorul a arătat că trofeul a fost un țap în valoare de 2000 euro sumă suportată de către acesta, dovedit prin facturile și chitanțele plăților efectuate în acest sens”, se mai arată în dosar.
În dosar, procurorii au notat că în perioada mai – 22 octombrie, Dascălu Florea, în calitatea sa de director CNAIR Timișoara, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire) – menționează știripesurse.ro.
Tot în contul șpăgii și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR, menționează oamenii legii.
Conform datelor din dosar, pentru serviciile și influența mituite de afaceristul local, Dascălu Florea ar fi primit, în data de 07.05 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei. Apoi, în data de 12.07 ar fi urmat suma de 10.000 lei iar în data de 22.10, suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii realizând flagrantul amintit.