Unde vor ajunge cele 1,6 miliarde euro alocate pentru mobilitatea militară. CNAIR anunță „lucrări complexe” la cinci poduri

Unde vor ajunge cele 1,6 miliarde euro alocate pentru mobilitatea militară. CNAIR anunță lucrări complexe la cinci poduri
foto: facebook Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) a primit o finanțare de 20 milioane euro pentru reabilitarea sau chiar refacerea a cinci poduri aflate în proximitatea unor baze militare din România.

Măsura a fost luată după ce, la Bruxelles, s-a decis refacerea căilor de transport pe care ar putea fi mutate rapid coloane de tehnică militară care, din cauza supratonajului, necesită  poduri bine consolidate.

Executivul european a pus în aplicare un plan de acțiune – vizând toate căile de transport din blocul comunitar: aeriene, rutiere, feroviare, maritime – care stabilește prioritățile de investiții pentru acele puncte care nu sunt adaptate utilizării duale, civile și militare; de asemenea, vor fi create hub-uri pentru aprovizionare.

 Mobilitatea militară din România, deficitară într-un scenariu în care am fi atacați de forțe ostile

România nu poate sta liniștită la capitolul mobilității militare, aspect care a fost avertizaat anterior de specialiștii militari aliați.

Generalul-locotenent (r.) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a subliniat deschis această problemă a României:

„Pentru ca descurajarea să fie posibilă, trebuie să ai capacitatea de a învinge orice adversar.

Rusia trebuie să știe că avem capacitatea de a ne mișca.(…)

România trebuie să fie capabilă să transporte echipamente grele, muniții, personal.

Tot ce ține de logistică trebuie conectat cu infrastructura, prin poduri, tunele, porturi. Toate trebuie să facă față.

Și, sincer să fiu, această țară minunată care e România încă nu e pregătită să facă față”, a precizat oficialul militar, citat de Adevărul.

Bugetul pentru mobilitatea militară: 1,6 miliarde euro. Unde vor ajunge banii

Bugetul pentru mobilitatea militară este de 1,6 miliarde de euro, din care a fost alocată o primă tranșă de peste 300 milioane în cadrul căreia România a primit fondurile necesare pentru reabilitarea a cinci poduri, valoarea totală a lucrărilor fiind de 20 de milioane de euro.

Primul și cel mai important obiectiv de reparat este la Ovidiu, în județul Constanța, unde se află baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu.

Urmează podurile de pe DN1, la Azuga, DN 6, la Arginești, și DN15 la Strajă și Viișoara, rute ce fac legătura cu locuri unde armata are unități importante sau aproape de graniță.

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, a explicat pentru „Adevărul” că reabilitarea acestor poduri înseamnă lucrări complexe: „Nu tragem doar asfalt, iar reabilitarea poate merge până la înlocuirea elementelor podului care se află în lucru. Piloni, culee, grinzi, plăci de susţinere. Mai mult, există și posibilitatea ca unele poduri să fie demolate și reconstruite”.

Greutatea unor blindate ajunge la zeci de tone sau chiar mai mult, astfel că aceste porțiuni vizate vor trebui bine consolidate.

Drumurile românești, un sac fără fund al problemelor

Conform unor rapoarte oficiale, menționează publicația citată, mai mult de jumătate din podurile rutiere aflate în administrarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), adică aproape 2.400 din 4.482, necesită lucrări de reabilitare sau de înlocuire a unor elemente, iar 53 sunt în cea mai avansată stare de degradare și au nevoie fie de consolidare, fie de înlocuire.

Infrastructura feroviară a României este la rândul său deficitară: din totalul celor 13.680 kilometri de linie de cale ferată, 9.908 kilometri nu mai oferă siguranţă; dintr-un total de 4.739 de poduri feroviare, 3.115 sunt periculos de învechite iar dintr-un total de 12.674 podeţe, peste 9.200 sunt distruse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)
18:58 - Ciprian Ciucu, despre referendumul inițiat de Nicușor Dan: E important deoarece poate da tonul pentru o reformă administrativă a Capitalei. La întrebarea despre buget e puțin neclar (VIDEO)