Universitatea Maritimă Civilă din Constanța, în prag de desființare: aceasta ar putea deveni o secție afiliată Politehnicii din București

Universitatea Maritimă Civilă din Constanța, în prag de desființare: aceasta ar putea deveni o secție afiliată Politehnicii din București
Universitatea Maritimă Civilă din Constanța, în prag de desființare: aceasta ar putea deveni o secție afiliată Poitehnicii din București

Universitatea Maritimă Civilă din Constanța ar putea să se desființeze și să devină o secție sau o facultate afiliată Politehnicii din București.

Proiectul prevede înființarea unei universități tehnice în Sud-Estul țării. În momentul de față, Constanța asigură 3% din totalul ofițerilor maritimi din lume.

Ce presupune, de fapt, proiectul

Proiectul este criticat de Autoritatea Navală Română, care susține că schimbarea ar duce la pierderea unor acreditări, iar absolvenții nu ar mai fi ofițeri, ci doar ingineri.

„Inițiatorul proiectului este Universitatea Politehnică din București. Se vor desființa universitățile ca atare, UMC-ul va deveni o facultate sau două facultăți în cadrul acestei construcții”, a explicat Cornel Panait, președintele senatului UMC, potrivit ziare.com.

Aproximativ 4.000 de ofițeri dă universitatea acum, an de an. Câteva sute dintre ei sunt străini care investesc câteva mii de euro anual, ca să devină ofițeri.

”Este foarte probabil ca profilele navigabile să se transforme pe parcurs. Să vedem și dacă ANR ne vor mai oferi o certitudine că ne vor primi la ei că vom putea să plecăm în continuare dacă ne vom schimba denumirea”, a declarat și Andrei Catar, președintele Ligii Studenților.

Proiectul nu este susținut nici de decanul Facultății de Navigație

”Opinia mea este că nu trebuie să se desființeze. Există riscul ca UMC să își piardă specificul având în vedere că aderă la o universitate tehnică? Asta este și teama mea”, a declarat Costel Stanca, decanul Facultății de Navigație.

Universitatea maritimă este și unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din zonele de lux ale Constanței. Deține singura bază nautică din sud-estul Europei cu echipamente ultra-performante.

Centrul Universității maritime Constanța se afla chiar în zona 0 a orașului, foarte aproape de malul mării. Universitatea are și un internat, care poate găzdui până la 1000 de studenți. Pe piața imobiliară, o astfel de clădire fără investițiile aferente se ridică la cel puțin 12 milioane de euro.

”În momentul de față, România are peste 35 de mii de navigatori în flota internațională. Universitatea maritimă are active de aprox 20 de milioane de euro în acest moment poate să fie și o miză de acest fel”, a declarat Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV.

Reprezentanții Universității Politehnice din București nu au dorit să comenteze proiectul afilierii, practic subordonării Universității Maritime Civile. O decizie va fi luată printr-un referendum făcut de profesorii și reprezentanții studenților din universitatea de la malul mării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`