„Colaborarea este necesară pentru a salva lumea”: Războiul din Ucraina este pe primul loc pe agenda summitului G20

Colaborarea este necesară pentru a salva lumea: Războiul din Ucraina este pe primul loc pe agenda summitului G20
SUA cere ajutorul Chinei pentru oprirea Coreei de Nord din a mai trage rachete spre Japonia, sursă foto: captură YT

Liderii Grupului celor 20 de state membre (G20) au deschis marți discuțiile pe insula Bali, cu un apel din partea Indoneziei, țara gazdă, la unitate și la acțiuni concrete pentru a redresa economia mondială, în ciuda divergențelor profunde legate de războiul din Ucraina, potrivit France24.

Colaborarea este necesară pentru a salva lumea

„Nu avem altă opțiune, colaborarea este necesară pentru a salva lumea”, a declarat președintele indonezian Joko Widodo în discursul de deschidere, înainte ca liderii celor mai bogate națiuni ale lumii să înceapă discuțiile cu ușile închise.

„G20 trebuie să fie catalizatorul pentru o redresare economică incluzivă. Nu ar trebui să împărțim lumea în părți. Nu trebuie să permitem ca lumea să cadă într-un alt război rece.”

G20, din care fac parte țări de la Brazilia la India, Arabia Saudită și Germania, reprezintă peste 80% din produsul intern brut mondial, 75% din comerțul internațional și 60% din populație.

Un semn pozitiv în ajunul summitului a fost o întâlnire bilaterală de trei ore între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping, în cadrul căreia cei doi lideri s-au angajat să comunice mai frecvent, în ciuda numeroaselor opinii diferite.

Întâlnirea de luni a fost prima dată când cei doi s-au întâlnit personal de când Biden a devenit președinte, iar discuțiile au părut să semnaleze o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două superputeri, după o spirală descendentă în ultimele luni.

Indonezia a rezistat, refuzând să retragă invitația lui Putin și respingând, de asemenea, ceea ce surse indoneziene spun că a fost o presiune din partea națiunilor G7 pentru a condamna Rusia la summitul din această săptămână.

Putin este ocupat, nu poate să participe la summit

Rusia a declarat că Putin a fost prea ocupat pentru a participa la summit, ministrul de externe Serghei Lavrov luându-i locul. Lavrov a respins luni un raport al unei agenții de știri potrivit căruia ar fi fost dus la spital în Bali cu o afecțiune cardiacă și a fost prezent la reuniune.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, s-a adresat participan’ilor de la summit prin legătură video, potrivit unei postă pe Twitter a ambasadorului UE în Indonezia.

Un comunicat comun al G20, care ar trebui să fie aprobat de toate părțile, pare puțin probabil, Indonezia insistând în schimb pentru o declarație a liderilor, potrivit unor surse diplomatice.

Cu toate acestea, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că a existat un acord între oficiali cu privire la un comunicat text luni seara, pe care l-a descris ca fiind „pozitiv”.

Liderii G20 vor denunța utilizarea sau orice amenințare cu utilizarea armelor nucleare, potrivit unui prim proiect văzut de Reuters.

Războiul din Ucraina face ravagii pentru oamenii de pretutindeni și pentru economia globală în ansamblu

Reuniunile miniștrilor G20 nu au reușit să producă comunicate comune din cauza dezacordului dintre Rusia și alți membri cu privire la limbaj, inclusiv cu privire la modul de a descrie războiul din Ucraina.
Premierul britanic Rishi Sunak a declarat marți că regimul lui Putin va auzi corul opoziției globale față de acțiunile sale.

Sunak va cere G20 să ia măsuri coordonate pentru a aborda instabilitatea economică și creșterea costului vieții în urma războiului, a declarat guvernul său.

„Nu voi devansa negocierile finale, dar G20 va spune clar că războiul Rusiei face ravagii pentru oamenii de pretutindeni și pentru economia globală în ansamblu”, a declarat un oficial, care a vorbit despre punctul de vedere al SUA cu privire la summit sub rezerva anonimatului.

Dar Xi și Putin au devenit din ce în ce mai apropiați în ultimii ani și și-au reafirmat parteneriatul cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Cu toate acestea, China a fost atentă să nu ofere niciun sprijin material direct care ar putea declanșa sancțiuni occidentale împotriva sa.

Marți, Xi i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron, în timpul unei întâlniri bilaterale, că China a pledat pentru încetarea focului în Ucraina și pentru discuții de pace, a relatat presa de stat chineză.

Biden și Xi „au subliniat opoziția lor față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina” în timpul întâlnirii lor, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

O declarație a ministrului chinez de externe a precizat că Xi i-a spus lui Biden că armele nucleare nu pot fi folosite și că războaiele nucleare nu pot fi purtate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`