Un bărbat, în vârstă de 68 de ani, a ajuns la Terapie Intensivă după ce a fost confirmat cu botulism.
Bărbatul ar fi ajuns la spital pe 7 noiembrie, și a fost internat inițial la Neurologie. Ulterior starea sa s-a agravat și a fost mutat la Terapie Intensivă. „În după amiaza zilei de 12 noiembrie 2022, în serviciile de specialitate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina s-a pus suspiciunea de botulism la un pacient în vârstă de 68 ani, cu domiciliul în mediul urban. Pacientul a fost internat în data de 07.11.2022 în secţia de neurologie, cu diagnosticul: tetrapareză în observaţie etiologică. În data de 08.11.2022, pacientul este transferat în secţia de Terapie Intensivă, prezentând insuficienţă respiratorie acută, se intubează şi după ventilaţie iese din comă”, se precizează în informarea DSP Olt.
Soția bărbatului a mărturisit că soțul său ar fi consumat mai multe alimente cu o zi înainte de internarea în spital, printre acestea fiind: brânză, ou fiert, carne de porc, mămăligă cu macrou prăjit în ulei şi piept de pasăre. Bărbatul a fost confirmat luni, în urma analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
„După momentul suspectării pentru botulism, se stabileşte recoltarea serului (proba biologică de la pacient), în vederea determinării toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino Bucureşti (probă trimisă la I.C. în dimineaţa zilei de 13.11.2022 ). În dimineaţa zilei de 14.11.2022 Institutul Cantacuzino Bucureşti a emis buletinul de analiză, cu rezultatul pozitiv pentru toxina botulinică în ser. Menţionăm că nu se pot recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului (06.11.2022) şi data emiterii suspiciunii (12.11.2022), precum şi lipsa din gospodărie a alimentelor consumate (nu sunt identificate documente de achiziţie a produselor)”, a mai precizat DSP Olt.
În județul Olt acesta este al doilea caz de botulism de la începutul acestui an, primul caz fiind în urmă cu câteva luni când un bărbat a murit după ce ar fi mâncat o conservă de peşte preparată în gospodărie.