România avea aproape același număr de case de pariuri ca Marea Britanie

România avea aproape același număr de case de pariuri ca Marea Britanie

România este deja o piață foarte atractivă pentru industria gamblingului. În acest moment, există 32 de licențe emise de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc pentru operatori online, care oferă de la pariuri sportive la loterii internaționale, precum Cehia Keno.

Deși segmentul agențiilor offline a cunoscut un declin important în perioada pandemică, casele de pariuri stradale sunt în continuare numeroase. De fapt, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanții operatorilor, în țara noastră sunt aproape tot atâtea case de pariuri ca și în Marea Britanie.

Potrivit unui raport al comisiei de gambling (Gambling Commission), în anul 2019 existau 9.000 de agenții de pariuri terestre în Regatul Unit. Pe o singură stradă, erau deschise chiar și 17 case de pariuri. Probabil că acest „record” a fost doborât în București, dacă luăm în considerare un bulevard mai lung, precum Iuliu Maniu. În același an, înainte de startul pandemiei de coronavirus, în țara noastră existau aproximativ 8.000 de agenții, în contextul în care populația Marii Britanii este de trei ori mai mare decât a României.

Cifrele vorbesc despre regresul cauzat de pandemie

Sectorul offline de gambling a avut de suferit în timpul pandemiei, când restricțiile au încuiat porțile agențiilor stradale. Unele dintre aceste afaceri nu au rezistat. Astfel, așa cum se arată în raportul dat publicității de Gambling Commission, în martie 2021 mai existau numai 8.625 de spații destinate pariurilor sportive. Cifrele din contabilitate au reflectat evoluția negativă astfel:

  • venitul brut total al celor peste 2.400 de operatori a scăzut cu 11%, până la 12,7 miliarde de lire sterline;
  • randamentul brut al jocurilor de noroc (excluzând loteriile) a scăzut cu 16,8%, până la 8,5 miliarde de lire sterline;
  • venitul total brut pentru arcade, pariuri, bingo și cazinouri a scăzut cu 62,5%, până la 1,7 miliarde de lire sterline;
  • venitul brut total adus de aparatele de jocuri a scăzut cu 55,3%, până la 907,5 milioane de lire sterline.

În schimb, randamentul brut al jocurilor de la distanță (online), incluzând pariuri, bingo și cazinouri, a crescut cu 18,4%, până la 6,9 miliarde de lire sterline. Așadar, între randamentul jocurilor din agențiile terestre și cel al agențiilor de pe internet mai era doar o diferență de 1,6 miliarde de lire sterline. În urmă cu ceva ani, decalajul era mult mai mare.

Segmentul offline scade, pariurile online cresc

Fenomenul constatat în Marea Britanie este valabil la nivelul întregului continent, deci și în România. Așa cum menționam la începutul acestui articol, numărul operatorilor online care funcționează legal prin prisma licenței emise de Oficiul Național al Jocurilor de Noroc este mai mare de 30 și, de la an la an, mai multe branduri intră pe piață.

Concurența tot mai puternică din online se traduce prin servicii și oferte promoționale mai atractive, care aduc pe internet clienții agențiilor terestre. Dincolo de cadrul asigurat de operatori pentru o experiență de joc cât mai reușită, pariurile online prezintă și alte avantaje, printre care accesibilitatea (se poate juca la orice oră, de oriunde, având la dispoziție doar un telefon conectat la internet), confortul și siguranța.

Pe fondul pandemiei, în anul 2020, casele de pariuri din mediul virtual românesc au înregistrat o creștere de 90%, cea mai mare la nivel Uniunii Europene. Pe locul secund se clasa Portugalia, cu o creștere de 55%. Potrivit unui studiu recent, sectorul jocurilor de noroc și al pariurilor ocupă în țara noastră o piață de peste două miliarde de euro, iar creșterea anuală este de 10%. Impozitele și taxele plătite de operatori către bugetul statului totalizau peste 650 de milioane de euro în 2019.

În acest an, au fost modificate pragurile de impozitare pentru veniturile provenite din jocuri de noroc. Inițial, se spunea că va fi instituit un impozit de 40%, ceea ce ar fi însemnat „moartea industriei”, așa cum s-au exprimat reprezentanții patronatelor. În cele din urmă, s-a optat pentru un impozit progresiv, care pornește de la 3% și are limita superioară la 40%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre stresul ca sursă a bolilor. Medic: „Există și anumite tipuri de cancer asociate stresului cronic, pentru că organismul nu mai are timp să se refacă” (VIDEO)
23:34 - Pippidi: Foarte probabil coaliția va trebui să se alinieze în spatele cuiva care știe ce vrea – Nicușor Dan. S-ar putea să avem niște alegeri cu un candidat antisistem, neeuropean și un candidat antisistem, proeuropean (VIDEO)
22:53 - Nicușor Dan, reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale: „Nerezonabil”
22:26 - Austria: Cancelarul Karl Nehammer a anunțat că demisionează (VIDEO)
21:58 - Guvernul a tăiat compensațiile studenților pe tren, dar a dublat indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație al CFR SA
21:39 - Daniel Funeriu: „Suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu şi motivele invocate arată că partidele care i-au pus chipiu şi fluierişcă de candidat au ales prost. Alo, Criiiin! Trezește-te!”
21:02 - Șoșoacă: România e acum în faliment. PSD și PNL au promis că nu cresc taxele și fix asta au făcut. Ciolacu și Simonis râd și poporul suferă / CCR a dat liber la dictatura Iohannis (VIDEO)
20:31 - Crin Antonescu: Consider acordul privind candidatura mea la prezidențiale suspendat. Dacă dânșii vor să fiu din nou candidat, să mă caute
20:05 - Adriana Bahmuțeanu: De aproape două luni, am vorbit cu copiii mei de trei ori câte 15-20 de minute. Frații vitregi le-au spus lucruri înfricoșătoare despre mine. Judecătorul i-a lăsat să stea acolo (VIDEO)
19:31 - Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Copila a rămas fără splină