Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului începe de marți, 15 noiembrie, și cuprinde 40 zile, până la data de 25 decembrie.
Prin durata celor șase săptămâni se amintește postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când așteptă sa primească Cuvântul lui Dumnezeu pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii; la fel, creștinii care postesc 40 de zile se pregătesc pregătesc pentru Cuvântul Domnului întrupat și născut din Fecioara Maria.
Credincioșii, prin acest parcurs de igienă nu doar alimentară cât mai ales sufletească, se pregătesc pentru marea bucurie a Nașterii Mântuitorului.
În această perioadă de post, conform rânduielilor bisericești, nu se fac nunți.
Conform pr.dr. Mircea Cristian Pricop, botezurile se pot face în post. Duhovnicul subliniază că acestea pot fi săvârșite fiind oprite în această perioadă doar eventualele petreceri.
Cea mai aspră zi de postire din această perioadă de rugăciune din calendarul bisericesc este ajunul Naşterii Domnului, pe 24 decembrie.
Lăsatul Secului începe chiar de luni, 14 noiembrie; în cazul în care această zi ar fi picat miercurea sau vinerea, postul începea din această dată.
În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn.
Marţi şi joi, se mănâncă legume fierte drese cu untdelemn şi se poate bea vin iar sâmbătă şi duminică se consumă produse de peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).
În comparație cu Postul Paștelui, cele șase săptămâni din calendarul ortodox nu sunt la fel de stricte, având multe dezlegări la pește, ulei și vin.
În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă, postind mai sever, pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 sunt: