Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că Astra Asigurări a ajuns în situația falimentului deoarece acționarii săi au fost lacomi, au ținut prea mult la ”zestre” și, astfel, nu au reușit să atragă un investitor, informează Mediafax.
În iulie, Negrițoiu declarase că discuțiile pentru preluarea Astra sunt destul de avansate și că există șanse ca problemele firmei să fie rezolvate în această vară sau ca firma să intre într-un plan de redresare cu un investitor strategic. Tot atunci, el a mai declarat că depinde și de acționari, dacă vor ”s-o mărite” cu ”pretenții mari la zestre”.
Întrebat acum ce s-a întâmplat, Mișu Negrițoiu a răspuns: ”Lăcomia! (…) Am menţionat atunci că depinde cât ţin la zestre (acţionarii companiei – n.r.), se pare că au ţinut prea mult”.
În ceea ce privește planul de acțiune propus de acționarii majoritari ai Astra, preşedintele ASF spune că 150 milioane de lei, cât reprezenta prima tranşă propusă a fi plătită până la sfârşitul acestui an, trebuie cheltuiţi „mâine“.
”Cele 150 de milioane de lei propuse de Adamescu trebuie cheltuiţi mâine, datoriile Astra sunt de peste 200 milioane de lei. Nu putem să aşteptăm sfârşitul anului, să ne permitem să punem în pericol contractele de asigurare şi interesul asiguraţilor. Până la sfârşitul anului avem nevoie nu de 150 milioane lei, ci de un miliard de lei“, a spus șeful ASF.
Acționarii majoritari ASTRA au propus un plan de redresare prin care să vină cu un aport de capital de 150 de milioane de lei până la finele lui 2015 și restul de 275 de milioane de lei până la 30 septembrie 2016. The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au mai cerut ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în mai, dar şi să permită Astra să preia AXA Life Insurance.
Președintele ASF a mai spus că propunerea acționarilor a fost una insuficientă și contradictorie pentru că orice aport pe care ei l-au propus pentru 2015 și 2016 era legat de ieșirea din starea de administrare specială.
”Legea 503 nu ne dă voie să scoatem o societate din starea de supraveghere specială fără refacerea indicatorilor. (…) Dacă ar fi fost serios (Adamescu, în privinţa propunerii înaintate – n.r.), ar fi pus măcar un leu în prima etapă a majorării de capital social”, a declarat Mișu Negrițoiu.