Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, o ordonanță de urgență prin care asigură mecanismele de achiziție pentru energie, iar odată cu actul normativ și cu modificările subsecvente în Parlament se va stabili un preț final de 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori și pentru un consum casnic care depășește pragul de 255 de kW.
„Diferit față de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kW vor plăti primii 255 de kW la valoarea de 0,8 lei. Ca atare, în acest moment, prin această ordonanță, așa cum spuneam, vom asigura cadrul mecanismului de achiziție a energiei pentru a putea, încă o dată, să ne protejăm populația și să ne asigurăm competitivitatea produselor românești”, explica premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.
Ulterior ședinței, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au sugerat că plafonul de 1,3 va fi introdus prin legea de adoptare a Ordonanței 119, care se află în Parlament și care stabilește categoriile de consumatori pentru plafonare și compensare.
Potrivit Guvernului, odată cu noile măsuri în domeniul energiei, prețul la energie electrică va fi menținut la următoarele niveluri:
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că „nu se modifică principiile Ordonanței 119, doar că prețul de piață se înlocuiește cu acel 1,3”. La rândul său, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a precizat că este vorba despre „prețuri finale, sunt prețuri cu TVA”.
„Perioada de aplicare a acestei ordonanțe, așa cum este textul ordonanței, este până în 31 martie 2025. Așa cum la fiecare ordonanță am zis că vom face evaluări periodice, și la această ordonanță vom face evaluări periodice și, dacă va fi cazul, vom face ajustări, cum am și făcut pe toată perioada acestui an 2022”, a adăugat Virgil Popescu.