MAE refuză să spună dacă România a cumpărat sau utilizat softuri de spionaj. Există suspiciuni oficiale că toate statele UE ar fi folosit astfel de instrumente

MAE refuză să spună dacă România a cumpărat sau utilizat softuri de spionaj. Există suspiciuni oficiale că toate statele UE ar fi folosit astfel de instrumente
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe a refuzat să spună dacă instituțiile din România au cumpărat sau utilizat softuri de spionaj, susține Context.ro, care adresase MAE o întrebare în acest sens.

MAE refuză să spună dacă România a utilizat softuri de spionaj

MAE a colectat răspunsurile unui chestionar trimis de o comisie de anchetă din Parlamentul European privind utilizarea softurilor de spionaj de către instituțiile din România.

Un raport preliminar și o anchetă de presă arată că există indicii puternice că o variantă a unui spyware ar fi fost utilizată și în România.

„Nu avem toate datele pentru că nu le-am primit de la statele membre, dar putem să spunem cu siguranță că sunt folosite în toate țările UE”, a declarat Sophie in ‘t Veld, raportorul comisiei PEGA care anchetează la nivel european acest fenomen, pentru Context.ro.

Un consorțiu de jurnaliști de investigație dezvăluia în 2021 că Pegasus, un software de spionaj dezvoltat de compania israeliană NSO, a fost utilizat pe scară largă la nivel global. Telefoanele a zeci de jurnaliști din toată lumea aveau urme ale infectării cu Pegasus. Nici demnitarii nu au fost ocoliți de această situație, poate cel mai celebru caz fiind cel al premierului spaniol Pedro Sanchez.

Parlamentul European a lansat o anchetă, iar concluziile raportului preliminar arată că există suspiciuni rezonabile că toate statele UE ar fi folosit astfel de softuri, context în care comisia de anchetă a solicitat guvernelor naționale să răspundă la un chestionar. MAE a fost cel care a colectat răspunsurile instituțiilor din România.

Potrivit Context.ro, MAE a ignorat legea. Pe 7 septembrie, publicația a trimis o solicitare în baza Legii 544/2001 și a cerut să i se pună la dispoziție răspunsurile trimise de autorități la chestionarul PEGA.

„Pe 12 octombrie, adică în afara termenelor prevăzute de lege, MAE a trimis un răspuns în care ne spune că nu ne va pune la dispoziție datele solicitate, adică răspunsurile altor instituții la chestionarul comisiei PEGA. Ministerul a ignorat și lista de nouă întrebări legate de utilizarea softurilor de spionaj, pe care le-am formulat în aceeași cerere. Pentru că ministerul a ignorat legea, am decis să dăm în judecată MAE. Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București, care nu a fixat până în prezent primul termen în acest dosar”, scrie Attila Biro pe Context.ro.

O cerere similară a fost formulată și către biroul de presă al Guvernului.

Pe 12 octombrie, MAE spunea că există consultări „la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, în vederea pregătirii unei abordări comune în raport cu solicitarea Comisiei PEGA și a elaborării unei scrisori comune de răspuns”.

Răspunsul comun care a ajuns la Comisia PEGA este și el practic un refuz de colaborare, arată documentele consultate Context.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)