Președintele Klaus Iohannis și Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, au participat miercuri la ceremonia de înmânare a celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea US EXIM Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, informează Administrația Prezidențială.
Ceremonia a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh, Egipt.
Cele două scrisori de intenție din partea US EXIM Bank se referă la un prim împrumut de circa 50 de milioane de dolari, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4, și un împrumut ulterior, de 3 miliarde de dolari, care va sprijini Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului.
„Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru continuarea demersurilor comune româno-americane de promovare a securității energetice, în paralel cu atingerea obiectivelor în materie de schimbări climatice, dezvoltarea surselor regenerabile și a energiei nucleare fiind elemente cheie în realizarea cu succes a tranziției verzi. În context, Președintele României a subliniat că garantarea securității energetice se poate realiza numai prin asigurarea disponibilității energiei, evidențiind ambiția României de a realiza pași concreți către independența energetică, cu beneficii pentru cetățeni, întreprinderi și întreaga regiune”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Șeful statului a salutat înmânarea scrisorilor de intenție, „acesta fiind un prim pas pentru materializarea obiectivului de construire a Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care vor contribui la creșterea nivelului de energie electrică disponibilă, în beneficiul cetățenilor României.
„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a declarat Președintele României.
Administrația Prezidențială spune că John Kerry a exprimat aprecierea pentru rolul principal asumat de România prin dezvoltarea proiectelor energetice în domeniul nuclear, ca alternativă viabilă pentru producerea de energie curată.
„În acest sens, oficialul american a evidențiat relevanța Parteneriatului Strategic al Statelor Unite ale Americii cu România și sprijinirea demersurilor României de creștere a ponderii domeniului nuclear în mixul energetic național, atât prin construirea de reactoare modulare de mici dimensiuni, cât și prin retehnologizarea și extinderea Centralei Nucleare de la Cernavodă”, se mai arată în același comunicat.