România se usucă. Pentru prima dată în istorie, fermierii au irigat terenurile în luna noiembrie

România se usucă. Pentru prima dată în istorie, fermierii au irigat terenurile în luna noiembrie

Debitul Dunării la intrarea în ţară, în secțiunea Baziaş, este marți de 2400 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 mc/s).

Cum arată prognoza Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor

Anumite zone din ţară nu au mai văzut ploaie de aproape două luni, iar debitul Dunării a ajuns la jumătate. Din cauza secetei, fermierii irigă terenurile în luna noiembrie, ceea ce nu au mai făcut niciodată. Iar veştile pentru perioada următoare nu sunt deloc bune.

Ravagiile secetei se văd cel mai bine pe Dunăre. Debitul fluviului a scăzut la jumătate şi navele abia îşi mai pot croi drum. O soluţie ar fi dragarea canalelor, însă şi asta a devenit misiune aproape imposibilă.

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării (în secțiunea Baziaș) va ajunge în data de 14 noiembrie în jurul valorii de 2500 mc/s”, anunță Apele Române.

Debitul minim istoric pe Dunăre la intrarea in țară s-a înregistrat în 2003 și a fost de 1500 mc/s.

La nivel global, ultimii 8 ani au fost cei mai călduroși ani din istorie

Peisajul este apocaliptic. Pentru cei care încă se mai încumetă să iasă pe Dunăre, riscurile sunt enorme.
Fermierii din zonă sunt deja resemnaţi. Toate culturile sunt compromise şi au ajuns să stoarcă orice picătură pentru a mai salva ceva de pe câmp.

În luna august cele mai afectate judeţe erau: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, în special acolo unde nu există un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apă este asigurat cu preponderenţă din puţuri sau foraje. În unele județe nu a mai plouat de atunci.

, sursă foto: captură YT

Administrația Națională „Apele Române” anunță că în acest moment nu există secțiuni de monitorizareale secetei hidrologice, unde se înregistrează debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor de apă sub aspect cantitativ.

„În luna noiembrie 2022 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50–80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Jijia”, se arată în finalul comunicatului, citat de Antena3.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)