Panica instalată pe piețele financiare internaționale ar putea da peste cap planul Guvernului Ponta de reducere a TVA și de mărire de salarii promise bugetarilor.
Zi neagră din nou pentru pieţele financiare din Asia, după ce bursa din China a deschis cu un minus de 6,4%, Tokyo, Taiwan şi Hong Kong au urmat ca nişte piese de domino, la diferenţă de câteva puncte procentuale.
Cotaţia materiilor prime a atins minimul ultimilor 16 ani. Toate acestea pentru că investitorii speriaţi încearcă să-şi salveze investițiile în alte valori precum aurul.
Nici România nu scapă de dezastrul financiar. La Bucureşti, piaţa de valori a scăzut, ieri cu peste 8 la sută, după modelul celorlalte burse europene.
Jurnalistul Cristian Hostiuc scrie, într-un editorial pentru Ziarul Financiar, că derapajul piețelor financiare arată că “principalele economii nu o duc aşa bine, iar perfuziile – tipărirea de bani – sunt pe terminate”.
Și cei care au credite în lei ar putea avea de suferit. ROBOR-ul a crescut, iar odată cu el și costul ratei.
“Deşi pe piaţa monetară lichiditatea este din abundenţă, dobânzile la lei au început să crească, Chiar dacă o mişcare a ROBOR-ului la 3 luni, indicatorul de referinţă pentru împrumuturile în lei, de la 1,3% la 1,4% poate nu se vede aşa evident în costul unui credit, o menţinere a acestui trend de creştere ar răvăşi puţin piaţa, cel puţin prin prisma riscului de dobândă, care a înlocuit riscul valutar”, spune jurnalistul.
România nu poate rămâne imună la fluxurile piețelor internaționale: “În 2008 a mai spus cineva că suntem o oază în mijlocul furtunii, şi în numai trei luni am căzut în genunchi pentru că nu ne mai împrumuta nimeni”.
În acest moment România traversează o perioadă economică bună, cu un cost de finaţare extern şi intern extrem de scăzut: „Adică România are de unde să-şi finanţeze deficitele, iar statul să-şi rostogolească datoriile, Dar această situaţie se poate schimba peste noapte şi nu din cauza României”, explică Hostiuc.
“Paradoxal, cei mai mari susţinători ai reducerii TVA şi ai majorării salariilor bugetarilor sunt “şacalii” de pe pieţele financiare: de-abia aşteaptă să-şi dubleze câştigurile”, susține acesta.
“Bufferul-ul de lichiditate de la Finanţe va fi cheltuit în două luni.
În aceste condiţii, cu pieţele financiare în furtună şi cu investitori gata să iasă din pieţele de frontieră, cum este România, pe fondul panicii, guvernul are nevoie de toate resursele financiare interne pentru a rezista, Nici nu se mai pune problema reducerii TVA de la 24% la 20% şi a majorărilor salariale anunţate.
Dar până la urmă să sperăm că panica bursieră externă se va atenua, pentru că altfel nu va fi nicio reducere de TVA, nicio majorare salarială, nicio creştere economică”, conchide jurnalistul.
Deci partidele politice nu vor mai avea pe ce să se bată. Cel mai rău scenariu ar fi introducerea de noi taxe și impozite.