Brutăriile din Olanda au de suferit din cauza scumpirii materiei prime și energiei.
Se pare că 20 de brutării s-au închis în urma inflației crescute, conform Asociației olandeze a brutarilor și patiseriilor. Directoarea NBOV, Marie-Helene Zengerink, a anunțat că sute de angajați vor rămâne fără locuri de muncă.
„Prin urmare, pot exista mai multe sucursale pentru fiecare întreprindere. Acum facem o hartă a numărului de angajați care vor fi scoși în stradă, dar cu siguranță vor fi câteva sute”, a afirmat directoarea NBOV.
În Noord-Brabant, Brutarul d’n Bekker care avea șase sucursale a fost declarat în faliment de tribunalul din Den Bosch. Astfel, pe ușile magazinelor a fost lăsat un mesaj prin care anunță pentru care afacerea va rămâne doar o amintire, „munca minunată” nu mai este posibilă din cauza „creșterii extreme a prețurilor la materiile noastre prime și la electricitate”.
Nici în Noord-Hollanda lucrurile nu stau mai bine, brutăria Bakker fiind în aceeași situație. Se pare că după 130 de funcționare aceștia nu au mai făcut față costurilor care au crescut cu 80%, conform NH Nieuws preluat de știripesurse.ro.
După creșterea prețurilor, brutăriile au fost nevoite și ele să își dubleze sau chiar tripleze prețurile pentru a face față situației. Însă numărul de clienți a scăzut, mulți olandezi renunțând la produsele de panificație din causa costurilor exagerate.
„Cei mai mulți brutari și-au majorat recent prețurile de două-trei ori, dar acest lucru nu poate continua la nesfârșit. Oamenii trebuie să continue să cumpere pâine și produse de patiserie”, a declarat Zengerink, conform știripesurse.ro.
Începând cu luna aprilie 2023, guvernul olandez a promis IMM-urilor un sprijin de 3,1 miliarde de euro, însă costurile medii cu energia se ridică acum la 9% din cifra de afaceri, ceea ce este prea puțin pentru a beneficia de alocație. Pentru a se califica, întreprinderile trebuie să cheltuiască 12,5 la sută din cifra de afaceri pentru energie.
„Este adevărat că prețul gazului este în scădere, dar brutarii nu văd încă această scădere în factura de energie. Iar nevoia este mare acum. De aceea, ar trebui să existe un tarif de referință, de exemplu, cel din septembrie anul trecut. Cabinetul ar putea să compenseze cu un avans diferența dintre prețul energiei de atunci și cel de acum.”, a afirmat Zengerink .