Dependența Europei de gazul lichefiat importat (GNL) vine la pachet cu emisii de carbon de zece ori mai mari decât pe vremea când folosea gazul din conducte

Dependența Europei de gazul lichefiat importat (GNL) vine la pachet cu emisii de carbon de zece ori mai mari decât pe vremea când folosea gazul din conducte

O analiză, consultată de BBC, arată că producția și transportul GNL generează emisii de carbon de până la zece ori mai mari decât gazul din conducte. Există temeri că acest surplus de carbon ar putea împiedica eforturile de a limita încălzirea globală.

16% din gazul lichid importat provine tot din Rusia

Liderii mondiali se vor întâlni săptămâna viitoare în Egipt pentru conferința COP27 privind clima, în contextul în care crește îngrijorarea că războiul din Ucraina a minimizat eforturile de reducere a emisiilor de carbon.
În Marea Britanie și în Europa, îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie au dus la o creștere fără precedent a importurilor de GNL, o versiune lichefiată a gazului natural.

Datele arată că volumul de importuri de GNL a crescut cu 65% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu 2021.

Dar, potrivit unei noi analize realizate de firma norvegiană de cercetare Rystad Energy, împărtășită cu BBC, producerea și transportul gazului natural lichid este extrem de energofagă.

Pentru a-l produce, gazul fosil este răcit în frigidere gigantice la -160C. Pe măsură ce se lichefiază, gazul se micșorează și devine de șase sute de ori mai mic, ceea ce îl face mult mai ușor de transportat.

În timp ce emisiile rezultate din arderea gazului sunt aceleași, indiferent dacă acesta este distribuit prin conducte sau sub formă lichidă, energia suplimentară implicată în producerea și transportul lichidului este semnificativă.

„Pentru gazele naturale aduse prin conducte din Norvegia, vedem aproximativ 7 kg de CO2 pe baril, dar pentru importurile de GNL în Europa, estimăm că media este de peste 70, deci de aproximativ 10 ori mai mică pentru gazele naturale aduse prin conducte decât pentru GNL”, a declarat Patrick King de la Rystad.

„Până la sfârșitul anului viitor, dacă Rusia închide complet robinetele de gaz și tot acel gaz suplimentar trebuie să provină din surse de GNL, vom asista la un plus de 35 de milioane de tone de emisii de CO2 importate în amonte față de 2021.”

Militanții pentru protecția mediului sunt îngrijorați de faptul că există planuri pentru instalarea a aproximativ 20 de noi terminale GNL pe continentul european.

Pentru ca aceste terminale să fie viabile din punct de vedere economic, țările trebuie să fie de acord cu contracte foarte lungi pentru a aduce gazul, iar terminalele în sine pot dura până la 40 de ani.

O altă problemă cu aceste importuri este originea lor, aproximativ 16% din lichid provine din Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:02 - Marea prigoană împotriva străinilor. Trump trimite armata la granița cu Mexicul
23:57 - Funeriu, candidat la prezidențiale, nu vrea susținerea partidelor: Un om care și-a reprezentat țara la olimpiade internaționale, cum sunt eu, nu cere sprijinul corijenților / Nu putem face din România o țară mare cu politicieni mici (VIDEO)
23:48 - Cinci bărbați din Vâlcea au fost arestați. Ei au răpit un tânăr pentru a-i fura criptomonedele, în valoare de zeci de mii de euro
23:32 - Călin Georgescu, desființat de un fost ministru al Educației: „Un simptom al faliilor din societate, precum mucii la răceală”
23:17 - Buzău: Familia copilei de 13 ani hărțuită de profesorul de matematică se teme pentru siguranța ei la școală. Bărbatul de 66 de ani revine la catedră. „Nu știu ce se va întâmpla”
22:58 - Accident mortal în Mehedinți. Un șofer s-a izbit într-un cap de pod după ce a pierdut controlul volanului
22:52 - Crin Antonescu, despre o eventuală retragere a lui Iohannis de la Cotroceni: „N-ar rezolva toată tensiunea din societate, dar ar fi un pas” (VIDEO)
22:40 - Fiica lui Crin Antonescu ocupă o poziție importantă într-o companie elvețiană. Irina face carieră în afaceri internaționale
22:25 - Mii de dolari pentru a posta pe Facebook și Instagram. Cum pot creatorii de conținut să primească banii
22:20 - Surse: Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, ar fi fost denunţat la DNA chiar de Vladimir Ciorbă, patronul Nordis. Acuzațiile