CSM a respins contestaţia procurorului Emilian Eva împotriva deciziei de suspendare din funcţie, ca urmare a arestării

CSM a respins contestaţia procurorului Emilian Eva împotriva deciziei de suspendare din funcţie, ca urmare a arestării
Foto: observatorulph.ro

Contestația lui Emilian Eva împotriva deciziei de suspendare a sa din funcția de procuror, ca urmare a arestării preventive, a fost respinsă luni de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), informează Agerpres.

Secția pentru procurori a CSM a hotărât, pe 13 iulie, suspendarea din funcție a lui Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, ca urmare a dispunerii față de acesta a măsurii arestării preventive.

Emilian Eva este cercetat de DNA pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, fals în declarații.

Inițial, procurorul a fost pus sub acuzare pentru că a tranzacționat peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.

Potrivit DNA, în cursul lunilor mai – iunie 2014, perioadă în care tatăl său se afla internat în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligențele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate tatălui său.

Pe 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.

În intervalul august 2014 — martie 2015, Emilian Eva a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată.

Potrivit procurorilor anticorupție, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacționarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.

Potrivit dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare și art. 62 alin. (1) lit. a1) și alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, judecătorul sau procurorul este suspendat din funcție în următoarele cazuri: 1) când față de acesta s-a dispus arestarea preventivă sau arestul la domiciliu; 2) Suspendarea din funcție a judecătorilor și procurorilor și interzicerea provizorie a exercitării anumitor atribuții de către aceștia se dispun de către Consiliul Superior al Magistraturii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`