De ce se uită peștii în jos când înoată? Cercetătorii au aflat răspunsul

De ce se uită peștii în jos când înoată? Cercetătorii au aflat răspunsul

Cercetătorii au descoperit răspunsul pentru unul dintre misterele naturii – de ce peștii privesc în jos în timp ce înoată, anunță The Independent.

Dacă s-ar concentra asupra altor pești, plante sau resturi din jur ar fi complet destabilizați

Studiile de la Universitatea Northwestern au confirmat că motivul este acela că îi ajută să se stabilizeze atunci când înoată împotriva unui curent.

Privind în jos, spre albia râului, peștii au o mai bună percepție a direcției în care înoată și a vitezei lor. Dacă se concentrează asupra altor pești, plante sau resturi din jur, asta ar putea să le dea un sens fals al direcției.

Conducătoarea studiului, Emma Alexander, a declarat: „Este similar cu a sta pe un vagon de tren care nu se mișcă. Dacă trenul vecin cu al tău începe să se îndepărteze de stație, te poate face să crezi că și tu te miști.

Indicația vizuală a celuilalt tren este atât de puternică încât prevalează asupra faptului că toate celelalte simțuri vă spun că stați pe loc. Este exact același fenomen pe care îl studiem la pești. Există multe indicii de mișcare înșelătoare deasupra lor, dar cele mai abundente și mai fiabile semnale provin de pe fundul râului.”

Studiul s-a axat pe peștii zebră în mediul lor natal din India, și nu în laboratoare. Echipa de cercetători a vizitat șapte locuri din India cu râuri de mică adâncime locuite de pești zebră.

Prin utilizarea unei camere de 360 de grade în interiorul unei carcase de scufundare impermeabile, atașată la un braț robotizat controlat de la distanță, ei au scufundat camera în apă pentru a monitoriza peștii.

Cercetătorii au concluzionat că acest comportament este unul adaptiv, care a evoluat pentru a ajuta peștii să se auto-stabilizeze atunci când înoată împotriva curentului. Studiul a fost publicat în revista Current Biology.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:02 - Marea prigoană împotriva străinilor. Trump trimite armata la granița cu Mexicul
23:57 - Funeriu, candidat la prezidențiale, nu vrea susținerea partidelor: Un om care și-a reprezentat țara la olimpiade internaționale, cum sunt eu, nu cere sprijinul corijenților / Nu putem face din România o țară mare cu politicieni mici (VIDEO)
23:48 - Cinci bărbați din Vâlcea au fost arestați. Ei au răpit un tânăr pentru a-i fura criptomonedele, în valoare de zeci de mii de euro
23:32 - Călin Georgescu, desființat de un fost ministru al Educației: „Un simptom al faliilor din societate, precum mucii la răceală”
23:17 - Buzău: Familia copilei de 13 ani hărțuită de profesorul de matematică se teme pentru siguranța ei la școală. Bărbatul de 66 de ani revine la catedră. „Nu știu ce se va întâmpla”
22:58 - Accident mortal în Mehedinți. Un șofer s-a izbit într-un cap de pod după ce a pierdut controlul volanului
22:52 - Crin Antonescu, despre o eventuală retragere a lui Iohannis de la Cotroceni: „N-ar rezolva toată tensiunea din societate, dar ar fi un pas” (VIDEO)
22:40 - Fiica lui Crin Antonescu ocupă o poziție importantă într-o companie elvețiană. Irina face carieră în afaceri internaționale
22:25 - Mii de dolari pentru a posta pe Facebook și Instagram. Cum pot creatorii de conținut să primească banii
22:20 - Surse: Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, ar fi fost denunţat la DNA chiar de Vladimir Ciorbă, patronul Nordis. Acuzațiile