În urma unor studii s-a aflat că bacteria Chlamydia pneumoniae, poate intra în organism prin cavitatea nazală și călători până la creier, unde poate cauza infecții și chiar Alzheimer.
Studiul a fost realizat pe șoareci, însă cercetătorii trag un semnal de alarmă. Se pare că astfel de bacterii pot călători până la creier și în cazul oamenilor. Totul poate fi declanșat de un obicei foarte des întâlnit, anume scobitul în nas sau smulgerea firelor din același loc, scrie IFL Scicence, care citează un raport publicat de Scientific Reports.
Cercetarea, realizată de oameni de știință de la Universitatea Griffith, arată că după ce bacteria intră în nas, aceasta poate provoca infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia. Astfel, celulele vor răspunde și vor depozita proteina beta amiloidă, care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Datele în cazul șoarecilor sunt cel puțin șocante. Se pare că în decurs de 72 de ore, bacteriile introduse în nas au ajuns la creier, iar primele efecte, în strânsă legătură cu Alzheimerul, au apărut în decurs de 7 – 28 de zile.
”Suntem primii care arată că Chlamydia pneumoniae poate intra direct pe nas și ajunge în creier, unde poate declanșa patologii care seamănă cu boala Alzheimer”, a declarat profesorul St John, de la universitatea menționată.
”Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas nu sunt o idee bună”, a explicat omul de știință.
”Nu vrem să ne deteriorăm interiorul nasului, iar scobitul și smulgerea pot face acest lucru. Dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește numărul de bacterii care pot urca în creierul dumneavoastră”, a continuat acesta.