Ce mai vând românii online: polițiștii au descoperit un un dinte de mamut vechi de 10.000 ani chiar la anunțurile gratuite

Ce mai vând românii online: polițiștii au descoperit un un dinte de mamut vechi de 10.000 ani chiar la anunțurile gratuite
Foto: IPJ Neamt

Polițiștii din Neamț au recuperat un molar de mamut, vechi de 10.000 de ani, ce fusese scos de la „saltea” de o femeie  în vârstă de 55 ani și postat online spre vânzare.

Potrivit IPJ Neamț, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț s-au sesizat în luna mai cu privire la faptul că pe o platformă de vânzare online a fost postat, pentru scurt timp, un anunț de vânzare a unui molar de mamut.

Astfel de anunțuri nu sunt o raritate pe site-urile de anunțuri online din România

La o simplă căutare pe google, pe okazii.ro, apar mai multe anunțuri similare: Dinte de mamut masea molar fosila EXCELENT!**” menționează un titlu cu o poză din 2009 care comercializa un astfel de obiect cu suma de 330 lei. Un altul ilustrează cu istoria mamuților prețiosul dinte vândut cu o sumă puțin mai mică.

Povestea molarului de mamut: cum a ajuns după mii de ani, pe un site de vânzări

Miercuri, 2 noiembrie, polițiștii au identificat persoana care ar fi postat anunțul, o femeie de 55 de ani, din Borlești.

Din cercetările efectuate de oamenii legii s-a stabilit că molarul a fost descoperit întâmplător, în anul 2018, în albia râului Nechit, în localitatea Borlești, de către un bărbat, decedat între timp; acesta l-ar fi oferit femeii de 55 de ani, care l-ar fi păstrat ca piatră decorativă, necunoscând valoarea și proveniența acestuia, potrivit Observator.

Molarul de mamut, estimat la o vechime de aproximativ 10.000 de ani, a fost ridicat de polițiști și va fi predat unei instituții specializate a statului.

În zonă s-au mai descoperit oase de mamuți

Mai multe fragmente osoase ale unor mamuţi au fost descoperite pe raza comunei Manoleasa din judeţul Botoşani, în urmă cu patru ani, în albia unui pârâu. Acestea ar putea avea o vechime de 20.000 – 30.000 de ani, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Aurel Melniciuc.

Foto: monitorulbt.ro

Oasele au fost descoperite în timpul unor lucrări de extragere a pietrişului din albia pârâului.

”În comuna Manoleasa, la confluenţa unui pârâiaş cu râul Prut, localnicii au descoperit fragmente osoase aparţinând unor mamuţi datate probabil cu 20.000- 30.000 de ani în urmă. Fragmente de molar, mandibulă cu dinţii specifici mamutului şi un fragment de vertebră, descoperite în urma săpăturilor de extragere a pietrişului în malul apei”, a susținut Aurel Melniciuc, citat de libertatea.ro.

Foto: monitorulbt.ro

Muncitorii au anunţat imediat Primăria Manoleasa, iar de acolo informația a ajuns la Direcţia de Cultură Botoşani.

”Am trimis un arheolog la faţa locului, am cules acele resturi de mamut, pe care le vom trimite la Iaşi pentru determinările mai exacte”, a adăugat reprezentantul muzeului.

Foto: monitorulbt.ro

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră