Poveştile din instanţele româneşti pot şoca prin violenţa, cruzimea şi lipsa de umanitate a unor reţele infracţionale pentru care o viaţă de om nu valorează mai mult decât o sumă de bani. Multe dintre victime sunt chiar copiii românilor care pleacă în străinătate pentru a le asigura un trai mai bun iar lipsa protecţiei acestora le expune la abuzurile statului şi clanurilor infracţionale.
Acestea îşi diversifică metodele de racolare şi traficare a victimelor iar procurorii încearcă în paralel să ţină pasul cu evoluţia acestor „pieţe” de fiinţe.
Un dosar important din UE a fost declanșat de un Red Alert trimis de o bancă, în urma unor comenzi făcute la Glovo.
Despre anumite cazuri cumplite în carer traficanții de persoane s-au dovedit a fi chiar persoanele care trebuiau să protejeze copiii traficaţi, PRESShub a discutat cu Dragoș Lucian Ivan, avocat, formator și sociolog, membru al ICDE și al VeDemJust a explicat pentru PressHub explică de ce România a ajuns un mediu infracţional de top care a şocat UE şi a exemplificat cazuri incredibile întâlnite în instanţe precum cel al unei fete care și-a drogat și traficat sora de 14 ani sau al unui tată care și-a vândut soția și fata cămătarilor.
„Pot să spun că îmi aduc aminte de o situație în care părinții, plecați în străinătate la muncă, trimiteau bani acasă. Cele două fete au rămas singure în România. Sora mai mare are nevoie de mai mulți bani și o convinge pe sora mai mică (14 ani) să înceapă să consume droguri. Mezina devine dependentă, mult mai ușor de manipulat și atunci sora cea mare începe să o vândă la diverse persoane, inclusiv la colegi de școală, băieți din cartier, persoane mai în vârstă.
Pentru a face bani a folosit: amenințare, violență, lipsirea de libertate a victimei (sechestrare, ținere în captivitate, izolare), lipsirea de hrană. Dar principalul mod de a-și controla sora mai mică era prin folosirea de stupefiante.
„Părinții nu știau, au aflat când a venit Poliția” a amintit avocatul pentru sursa amintită.
Dragoș Lucian Ivan a amintit şi un alt caz care l-a impresionat: un tată care a împrumutat o sumă de la niște cămătari, nu a mai avut bani să plătească înapoi iar cămătarii i-au propus varianta să își vândă soția și fiica pentru a fi traficate în Spania. „Și tatăl a fost de acord. Din fericire, ele nu au ajuns acolo pentru că traficantul era urmărit – avea un grup infracțional organizat și a fost prins” relatează acesta.
Omul instanţelor îşi aminteşte de un dosar în care a fost folosită chiar … Poliția: o minoră a avut nevoie de o îngrijire medicală care îi depășea resursele iar părinții nu erau în România, iubitul ei a zis că îi dă bani pentru operație. După ce a ajutat-o, acesta i-a cerut să se prostitueze pentru banii respectivi. Pentru că fata nu a avut posibilitatea, au mers la o secție de poliție din localitate unde infrctorul a pus o întrebare în așa fel încât polițiștii (nepregătiți, dintr-o zonă rurală) au răspuns ce voia el: „Ce se întâmplă când cineva îți ia niște bani și nu ți-i mai dă înapoi?”
„Polițiștii i-au explicat minorei că asta e infracțiune – abuz de încredere, înșelăciune – și poate fi pedepsită. Pe fundalul acesta, minora înțelegând că poate fi pedepsită, a început să colaboreze, adică se prostitueze(…) Bineînțeles că până la urmă bărbatul a fost pedepsit. Dar suferința s-a produs” povesteşte avocatul.
„Un mare procent din populație este needucată la nivelul dorit, în special în ce privește educația juridică, șomajul e ridicat, există un mare procent de tineri fără părinți sau rude pentru că au plecat la muncă în afară, și toate astea în condițiile în care la noi se discută foarte mult despre lux, despre opulență, despre accesul la bunuri la care astfel de oameni nici nu pot să viseze măcar.
Toate aceste condiții definesc „furtuna perfectă”, de aceea eu spun că puteam fi într-o situație mult mai dramatică, pentru că puteam să avem mult mai multe victime.
Dar, într-adevăr, noi avem niște organizații criminale foarte puternice, validate la nivel internațional. Conform studiilor,printre cele mai puternice organizații de acest fel sunt cele din România, Bulgaria, Slovacia, China, Cehia, Ungaria și Nigeria. Trebuie făcut mai mult, deoarece prea mulți dintre semenii noștri suferă sau sunt în pericol” a declarat avocatul pentru PressHub, referindu-se la cauzele care transformă viaţa multor tineri români în coşmar.
Dragoș Lucian Ivan sfătuieşte tinerii să fie foarte atenţi la anturaj şi să evite categoric consumul de droguri: „Prin procurarea lor se poate ajunge în preajma unor grupări infracționale organizate. Se poate ajunge în ipostaza de a cunoaște persoane care sunt infractori de profesie și care îi pot identifica cu ușurință pe cei vulnerabili, fără familie, fără resurse și care pot fi exploatați” avertizează omul legii.
Avocatul sfătuieşte tinerii să nu facă niciodată concesii, indiferent de situaţii când vine vorba de libertatea, siguranţa sau trupul lor:
„Le spun tinerilor să fie foarte atenți la tot ceea pare foarte interesant, la cei care fac promisiuni neașteptat de atrăgătoare, și să se gândească sincer la ce pot ei oferi, nu cumva să fie vorba doar despre corpul lor.
Jurisprudența în domeniu ne descrie situații în care rețelele de traficanți se prezintă câteodată sub formă de agenții de modelling sau de impresariat artistic, oficii matrimoniale sau agenții de plasare a forței de muncă în străinătate. Important este să cercetăm cu cine ne asociem și cu cine lucrăm.
Apoi, le spun să fie foarte atenți la poveștile de succes livrate prin vestimentație, afișarea de bunuri de mare valoare și mașini interesante care transmit un mesaj seducător „Ia uite ce bine mi-e mie, vrei și tu să fii în situația mea? Atunci, vino alături de mine, mai convingi o prietenă să vină cu noi, o să fie bine pentru toți”.