Dezvăluiri uluitoare făcute de presa austriacă despre compania Schweighofer Holzindustrie. Potrivit unui articol al unei publicaţii economice, Ministerul Mediului din România a depus un nou raport la Parchet, în urma descoperirii a aproximativ 30.000 metri cubi de lemn fără acte de provenienţă la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Rădăuţi şi Sebeş, în perioada ianuarie 2014 – aprilie 2015.
Potrivit publicaţiei economice Wirtschaftsblatt.at, la fabricile HS România, o subsidiară a Holzindustrie Schweighofer au fost descoperite peste 30 de mii de metri cubi de lemn fără documente, adică echivalentul a aproape 1.300 de camioane. Ministerul Mediului a depus un raport la Parchet.
Publicaţia austriacă mai dezvăluie că certificatul care atesta proveniența „sustenabilă” a lemnului procesat de HS in Romania a fost emis pe 27 mai 2014, în conflict de interese, datorită faptului ca vicepreședintele Fundației Schweighofer, Georg Erlacher, era totodată membru în consiliul director al Holzforschung Austria, institutul de cercetare al lemnului care a emis respectivul certificat. Cu alte cuvinte, cei de la Schweighofer şi-au acordat singuri dreptul de a exploata lemnul din ţara noastră.
Contactaţi de publicaţia austriacă, reprezentanţii companiei Schweighofer au susţinut că „este vorba despre câteva mici greşeli la introducerea manuală a datelor în sistemul Sumal şi în niciun caz de o fraudă sistematică. Pe de altă parte, activistul pentru mediu Gabriel Păun, de la organizaţia Agent Green, a declarat pentru aceeaşi publicaţie că „prin sistemul Sumal, guvernul vede totul. Este ca un Big Brother al Pădurii, dar acest instrument nu este suficient folosit” în sensul că Poliţia nu cooperează întotdeauna cu cei care sesizează ilegalităţi.