Mai multe gropi au apărut pe litoral la zonele de intrare în mare, acestea fiind cauzate de lărgirea plajelor. Șanțurile formate în nisip au o adâncime de doi metri si jumătate.
Specialiștii au analizat curenții ca să facă o hartă de risc pentru a evita viitoare tragedii. Zonele periculoase o să fie marcate cu panouri de avertizare.
Eforie și Costinești sunt stațiunile unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de înec cauzate de curenți.
Florin Tătui, cercetător Universitatea București a explicat că „Se petrec în condiții de spargere foarte violentă a valurilor. Sunt niște curenți de suprafață care sunt foarte frecvenți în timpul verii și atunci sunt foarte periculoși pentru turiști.”, potrivit stiriprotv.ro.
Intrarea în mare este foarte anevoioasă în zona Mamaie, unde s-au mărit plajele. La intrarea în apă s-au format multiple șanțuri, pe care curenții le întrețin în mod natural.
Glicherie Caraivan, geolog este de părere că „S-a modificat configurația plajei, inclusiv configurația regimului de curenți. Pe plajele lărgite s-a insistat, zic eu, din păcate, numai pe lărgirea suprafeței de uscat pe care poate turistul să își pună șezlongul, prosopul. Nu s-a creat plaja de echilibru pentru că o plajă are o parte subaeriană și o plajă submersă. De aceea, când cobori acum, te duci în apă, dintr-odată crește adâncimea.”, conform aceleiași surse.