Misterul zâmbetului celebrei Mona Lisa, descoperit de cercetătorii britanici

Misterul zâmbetului celebrei Mona Lisa, descoperit de cercetătorii britanici
Foto: articlepro.eu

Zâmbetul misterios al Mona Lisei a fascinat timp de câteva secole lumea întreagă, însă se pare acesta nu este singurul pe care Leonardo da Vinci l-a creat. Cercetătorii britanici au descoperit că pictorul renascentist a folosit o iluzie optică pentru a înşela vederea periferică a privitorului.

Cercetătorii au examinat o pictură mai veche a lui Leonardo da Vinci și susțin că au descopeit secretul „zâmbetului ce nu poate fi descifrat”.

Studiul arată cum La Bella Principessa, pictată inaintea Mona Lisei, folosește un truc inteligent pentru a înșela atenția privitorului, printr-o modalitate de combinare a culorilor. Astfel forma gurii femeii pare să se miște odată cu unghiul din care este privită. Dacă este privită direct, gura femeii este orientată în jos. Pe măsură ce privitorul își îndreaptă atenția către alte detalii ale portretului, colţurile gurii acesteia par că urmează o linie ascendentă, creând astfel un zâmbet ce poate fi observat doar indirect, din lateral, la fel ca în cazul Mona Lisei.

Potrivit dailymail.co.uk, tehnica denumită “sfumato” poate fi urmărită în ambele portrete și a mai fost folosită și de către alți pictori renascentişti, însă niciunul nu s-a ridicat la măreția lui Leonardo da Vinci, afirmă autorii studiului.

„La Bella Principessa” o reprezintă pe Bianca Sforza, fiica lui Ludovico Sforza, ducele Milanului, pictată la vârstă de 13 ani, spun specialiștii în artă.


 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`