Ce se întâmplă cu prețurile gazelor în Europa? Acestea au fost negative la începutul săptămânii

Ce se întâmplă cu prețurile gazelor în Europa? Acestea au fost negative la începutul săptămânii
Europa are prea mult gaz natural, încât prețurile au scăzut sub zero

Potrivit unei declarații CNN, Europa deține mai mult gaz natural decât are nevoie, motiv pentru care prețurile spot au fost pentru o perioadă scurtă de timp negative.

Timp de câteva luni, oficialii au anunțat o criză energetică pentru această iarnă, motivând faptul că Rusia a redus livrările ca represalii la sancțiunile impuse în urma invaziei sale în Ucraina.

Prețurile spot au fost negative la începutul săptămânii

În acest moment, instalațiile de depozitare a gazelor din Europa sunt aproape pline, vasele transportatoare de GPL fac coadă în porturi, nereușind să descarce încărcăturile.

Prețurile contractelor pentru gazele europene a scăzut cu 20% de joia trecută și cu peste 70% de la nivelul record de la sfârșitul lunii august.

Prețurile spot ale gazului olandez au fost luni sub 0, conform informațiilor oferite de Intercontinental Exchange.

Prețurile au devenit negative din cauza unei „rețele supraofertate”, a declarat pentru CNN Business Tomas Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor din cadrul Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Anul viitor vor fi prețuri mult mai mari

Prețurile ar putea crește brusc din nou în decembrie și ianuarie, pe măsură ce vremea se răcește, oferind un stimulent pentru unele dintre aceste petroliere să mai aștepte puțin în largul mării înainte de a intra în port, a declarat Booth.

Chiar dacă ponderea Rusiei în ceea ce privește importul de gaze a scăzut de la 40% la 9%, regiunea s-ar putea afla într-o situație dificilă în vara anului următor, în timp ce încearcă să refacă stocurile înainte de următoarea iarnă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`