Creșterea pensiilor trebuie să țină cont de încadrarea bugetului de stat în deficitul pe care trebuie să îl avem în 2023, a declarat eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.
„În momentul în care vorbim despre pensii, vreau să știți că prin programul național de redresare și reziliență, până în luna decembrie, statul român are obligația de a realiza o legislație a pensiilor speciale, iar până în primul semestru al anului 2023 reforma pensiilor. De aceea, lucrul acesta trebuie discutat în țară și asumat în țară. Președinta Comisiei nu fac altceva decât privește la raportul pe care îl avem față de angajamentele pe care ni le-am luat prin programul național de redresare și reziliență”, spune liberalul.
Întrebat cine stabilește procentul creșterii pensiilor, el a adăugat: „În primul rând, noi ne-am stabilit în programul național de redresare și reziliență acel prag din PIB, dar pe care noi nu o să îl atingem indiferent dacă cresc pensiile cu 15% sau cu 18%. Este un prag care nu ne oprește să realizăm această creștere, doar că creșterea trebuie să țină cont de încadrarea bugetului de stat în deficitul pe care trebuie să îl avem în 2023, pentru că în 2024 trebuie să ajungem la 3% deficit, deci gradual coborâm de la 7, la 5 și apoi la 3% deficitul bugetar pentru anul 2024”.
„Eu cred că guvernanții așteaptă date mult mai exacte, se preconizează că la sfârșitul acestei luni, începutul lunii noiembrie, putem avea prognoza cea mai bună pentru anul 2020 și atunci, în urma unei ședințe de coaliție, a cifrelor corecte puse pe masă, poate să existe și procentul, care sigur va fi peste 10%, de creștere a pensiilor în România”, a continuat Gheorghe Falcă.