VIDEO. Expert cyber, despre căderea WhatsApp: Poate fi suspectat și un atac cibernetic. Aceste aplicații și digitalizarea globală vulnerabilizează foarte mult companiile, instituțiile și persoanele fizice

VIDEO. Expert cyber, despre căderea WhatsApp: Poate fi suspectat și un atac cibernetic. Aceste aplicații și digitalizarea globală vulnerabilizează foarte mult companiile, instituțiile și persoanele fizice
Foto: Pixabay

Aceste aplicații și digitalizarea globală vulnerabilizează foarte mult companiile, instituțiile și persoanele fizice, a declarat Mădălin Dumitru, CEO Cyber Smart Defence, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, acolo unde a vorbit despre problemele întâmpinate de utilizatorii WhatsApp din toată lumea în această dimineață.

Mădălin Dumitru, pe B1 TV, despre căderea WhatsApp: „Poate fi suspectat și un atac cibernetic”

„Nu se cunosc încă precis cauzele pentru care WhatsApp nu a fost funcțional preț de mai multe ore. Poate fi suspectat și un atac cibernetic. Ne aducem aminte că au mai fost astfel de atacuri cibernetice menite să perturbe activitatea WhatsApp, însă ce este de constatat este că WhatsApp are 2 miliarde de utilizatori și ne putem imagina guverne, instituții care au aceste grupuri și care au ca mijloc principal de comunicație WhatsApp. Asta ne arată impactul la nivel global pe care să-l aibă o simplă aplicație de comunicație”, a declarat expertul.

Întrebat dacă situația poate fi interpretată și ca un exercițiu, având în vedere mediul global tot mai nesigur și riscurile asociate, el a adăugat: „Îmi place să cred că suntem pregătiți pentru astfel de situații, însă realitatea ne arată că aceste aplicații și această digitalizare globală vulnerabilizează foarte mult atât companiile, instituțiile, cât și persoanele fizice, pentru că acestea folosesc aceste sisteme de comunicație ca fiind sisteme de comunicații principale”.

„În cadrul acestui război hibrid la care asistăm de ceva timp, observăm că atacatorii cibernetici, care pot să fie fie facțiuni, grupări de criminalitate cibernetică, fie guvernele care se atacă între ele și pentru a fura informații, pentru a ataca sisteme informatice, pentru a perturba activitatea, bineînțeles că trebuie să ne dea de gândit și trebuie să avem o strategie națională și globală, în general, care să ne permită să continuăm activitatea zilnică și să continuăm activitățile instituțiilor fără a fi perturbate”, a continuat Mădălin Dumitru.

„Orice sistem informatic are vulnerabilitățile lui, de aceea se fac aceste teste de securitate și se menține un nivel de securitate crescut, dar, cum spuneați și dumneavoastră, ar trebui să existe căi alternative securizate de comunicare și să nu ne bazăm pe o singură aplicație a unei societăți comerciale cum este Meta, Facebook, și să fie acesta canalul principal, pentru că este în sine o vulnerabilitate. Nu mai vorbim de confidențialitatea mesajelor, a datelor transmise ș.a.m.d.”, a mai spus Mădălin Dumitru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`